12 Comments
Apr 14, 2023Liked by Ivar Arpi

Människan tenderar att överskatta den tekniska utvecklingens möjligheter att förändra samhället på kort sikt men underskatta den på lång sikt. Det finns skäl för att förbränningsmotorn (1800-tal) fortfarande är vår primära energikälla och det har ingenting med teknisk utveckling att göra. Nu håller jag tyst tills jag lyssnat på avsnittet :-)

Expand full comment

Precis som människor kan 'brukas konstruktivt' och "missbrukas" så kan självfallet all teknik också brukas' och missbrukas'.Svårt att komma ifrån dilemmat 'OND/GOD' VILJA.Kanske är 'driften' att ständigt söka 'ny kunskap' det som slutligen biter mänskligheten i svansen? Intressant Samtal som öppnar perspektiv allafall🙂👏🇸🇪🌍

Expand full comment

Jag tror att folks oro för vad som skulle kunna hända hade ökat betydligt om Häggström med flera kunde beskriva konsekvenserna mer realistiskt och konkret.

Expand full comment

Tack Ivar för mycket viktig och intressant information.

Expand full comment

Labrador är faktiskt en av de mest korkade hundraserna vad gäller intelligens.

Men en av de som har mest "will to please"...

Expand full comment

Och om AIns mål blir reproduktion dvs inte bara självbevarande och självförbättrande?

Expand full comment
Apr 14, 2023·edited Apr 14, 2023

Ivar, hot eller inte men vad hände med det hotet man talade om tidigare att AI skulle ta många jobb? Det var en diskussion om medborgarlön för några år sedan i samband med den diskussionen inkl robotisering av produktionen. Många jobb försvinner, räcker dom jobben som blir kvar?

En fundering jag haft i sammanhanget (och istället för medborgarlön) är varför vi inte minskat antalet timmar vi arbetar på en vecka sedan reformen med halva lördagar för över 50 år sedan är det väl nu. Mitt förslag är att man nu tar bort fredagar så att säga. Alt minskar antal timmar per dag. Fler undersökningar har gjort nyligen där det är en vinst även ur högersynpunkt för företagen och även med bibehållen lön att vara ledig på fredagar, dvs tre dagars helg, fyra dagars arbetsvecka.

Lägg på detta att man vill att vi jobbar längre upp i åldrarna, att många idag är arbetslösa (främst många med invandrarbakgrund) och att många är sjukskrivna. Sänker man skatter på arbete samtidigt kan man få en enorm win-win. Ett arbetsliv som är mer hållbart ur arbetstagarnas synvinkel. Friskare, gladare och har även mer tid att leva utanför jobbet. Livet är inte bara arbete.

Redan idag har många företag gått ner från 40 timmar till sånt som 37 timmar. Man kan även tänka sig arbetsdagar på 9 timmar där så passar, så säg 4x9 = 36 timmar. Eller i verksamheter där man inte kan vara ledig fredagar, så säg 5x7, dvs 35 timmar. Så lite kortare dagar i alla fall (och en kompromiss mot vänsterns förslag om 6 timmar).

Om Sverige gick före i detta så skulle det kunna innebära ett lyft för alla och en fråga som spänner över blockgränserna politiskt. Företag och myndigheter kanske behöver öka bemanningen lite men samtidigt borde sånt som lägre skatter och mindre sjukskrivningar kompensera mer än väl. Det pratas mycket om hållbarhet idag, detta kan då ingå i konceptet. Det passar även bra nu när det är mycket inflation och arbetstagare kan då delvis kompenseras med kortare arbetstid istället för stora löneökningar (som många andra länder pushar för nu, Sverige är mer försiktigt).

Finns många andra möjligheter med detta, mer turism, folk kan resa mer med tredagarshelger. Extra personal som jobbar helger kan få ytterligare en dag med 50% eller mer i lönepåslag per timme. Frågan kan även ta lite udden av den polarisering som nu verkar öka i samhället mellan olika grupper, vi blir alla gladare tillsammans av detta tror jag. Ytterligare möjligheter är för företagen att minska sina lokalytor och låta personalen t.ex. jobba hemifrån för kontorsjobb 50%, två dagar i veckan. Då behövs bara halva lokalytorna mot idag.

Expand full comment

Ska med intresse lyssna men av erfarenhet är jag skeptisk till reflektioner om framtiden från akademikernas elfenbenstorn. De brukar ofta hamna i ett underskattande av hur trögrörlig den praktiska världen är...

Expand full comment