Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
"AI är nu ett existentiellt hot mot mänskligheten"
12
0:00
-1:10:33

"AI är nu ett existentiellt hot mot mänskligheten"

Vi är just nu på väg att tappa kontrollen över utvecklingen med AI. Det menar professor Olle Häggström, som är en av Sveriges främsta experter på området.
12
Olle Häggström. Foto: Privat

Om du måste gissa, vilken apokalyps tror du är mest sannolik? Klimatet, kärnvapen eller kanske en dödlig pandemi? Någon som lutar åt att vi snarare borde oroa oss för artificiell intelligens mer är Olle Häggström som är professor i matematisk statistik vid Chalmers. AI är hans område, och i likhet med många av sina kollegor är han oroad. Med kort tidsintervall mellan har han skrivit två uppmärksammade debattartiklar om att AI kan innebära slutet för mänskligheten, eller en sådan devalvering av mänskligt liv att undergången kanske är att föredra.

Jag frågar Olle Häggström hur det kommer sig att experterna på AI-området tycks vara mer oroade än gemene man? Vad är det vi som står utanför inte ser? Varför är det så bråttom? Och hur ser hotet ut, är det robotar med laserröda ögon vi ska akta oss för? Vi pratar också om skillnaden mellan intelligens och medvetande, skillnaden mellan specifik och generell intelligens och varför människan har svårt att bry sig om abstrakta problem.

Dessutom får vi veta vilken science fiction-film om AI som Olle rekommenderar oss att se i helgen om vi vill förstå utmaningen vi står inför bättre.

Var en människa, bli prenumerant!


Välkomna, alla nya prenumeranter!

Hemskt roligt att så många nya prenumeranter har hittat hit. Ni är varmt välkomna!

  • Varje tisdag släpps ett nytt avsnitt Rak höger

  • Varje torsdag släpps ett nytt avsnitt av Under all kritik. 

  • Varje söndag publiceras en text av mig. 

Utöver detta kommer en text av Susanna Birgersson att publiceras ungefär var tredje vecka. Om andra texter och poddar tillkommer, som dagens avsnitt med Olle Häggström, så får det ses som en bonus.

Om du tycker att det du tar del av här är värdefullt, så överväg gärna att bli en betalande prenumerant. Det är tack vare dig som jag och de andra på Rak höger, där Under all kritik alltså ingår, kan fortsätta vara självständiga röster. Låt vårkänslorna ge dig en rak höger!

Uppgradera prenumerationen


Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.).

12 Comments
Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Ivar Arpi i samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar.