102 Comments

Att Advokatsamfundet tillåter medlemmar som denna Persson visar att de inte är en del av lösningen på rättsapparatens problem utan utgör en väsentlig del av problemet. Vi har alldeles för många korrumperade advokater och domstolsjurister med dåligt omdöme.

Expand full comment

Vilket vi förmodligen har Ramberg att tacka för...

Expand full comment

Att Emma Persson är rabiat inser alla som läser Ivars artikel. Att ha insinuera att hon inte borde få vara ledamot i Advokatsamfundet är däremot en totalt galen slutsats och precis den typen av sjuk agenda som Emma Persson själv torgför: har du fel åsikt ska du bli av med dina yrkesmässiga uppdrag. Ingenting tyder på att hon missköter sin roll som advokat och på sin fritid har hon all rätt i världen att tycka vad hon vill (och utstå kritik för det). Precis som du. Höj dig.

Expand full comment

Rickard, så vad egentligen säger är att du förlorar hellre den politiska striden med dina principer intakt än använder varje till buds stående lagligt medel för att vinna striden.

Och vissa undrar varför den så kallade borgerligheten i Sverige har förlorat alla frågor i Sverige de sista två hundra åren förutom de rent ekonomiska frågporna efter kalla krigets slut och undrar varför vi nu lever i en totalitär woke-stat?

Expand full comment

Nej, det jag "egentligen säger" är att det är höjden av ironi att efter ett långt välskrivet blogginlägg om det förkastliga i att Emma Persson försöker tysta sina meningsmotståndare genom att försöka få uppdragsgivare att avsäga sina deras uppdrag skriva en kommentar som går ut på att Emma Persson bör frånsägas sitt uppdrag som advokat på grund av att hon är just en meningsmotståndare. Det är en så uppenbart enfaldigt att jag tvekade flera gånger inför huruvida jag verkligen skulle sparka in den vidöppna dörren eller inte. Ditt inlägg bevisade dock att Fredrik inte var ensam om att missa denna genanta paradox.

Expand full comment

> "... en kommentar som går ut på att Emma Persson bör frånsägas sitt uppdrag som advokat på grund av att hon är just en meningsmotståndare."

Felrepresentation av sakförhållandet. Inte på grund av en generell roll som "meningsmotståndare" utan specifikt på grund av direkt missbruk av ställning, alternativt att som skenbar endast "privatperson" utöva påtryckningar vars verkanskraft står i direkt och beräknad proportion till tyngden av sin ställning under arbetstid. Och precis detta gör att lämpligheten i beteendet behöver ifrågasättas av kollegiet. De behöver ta ställning till om de vill associeras med sådant olämpligt beteende, Låter ju faktiskt helt rimligt.

Alltså, när dörren faktiskt inte alls står vidöppen kan man istället försöka sparka loss dörrkarmarna (reframe the problem) för att sedan låtsas som om dörren stod öppen från första början.

Det är nog som Robert här nedan antyder, att det är på grund av Reframeberg som advukatssamfundet gradvis tappar i integritet.

Expand full comment

Just det , borgerligheten har har varit besatta av "god ton , rent spel , vuxne i rummet och ärlighet " medan tillmälen om nazism , kackerlackor , borgarbrackor , utsugare , kulaker , skotten i Ådalen , arbetarplågare bara viner kring öronen.

Jag är inte masochist -men Uffe tycks vara det.

Expand full comment

Emma är en nobody i min värld. Har sett ngt flimra förbi i ögonvrån mer sällan via nån annans kommentarer.

När du nu påvisar modus operandi och med vilken effekt offerkoftan sveps runt henne medelst tårdränkta litanior i fatwaform kastas som ninjastjärnor i pannan på folk (tyvärr bekräftade av div ev chefer)-När dessa fatwor basuneras ut från hennes vingliga piedestal slås jag av det tragikomiska i det hela.

Skolbok i ”Duktigaflickasyndromet” i kombo med ”se mig hör mig” -extended till fjårtisaktivist. Det är peaken.

Där når hon taket.

Det upprepas om och om igen därför att det fungerar. Därför att hon gör sig till den lilla söta flickan som såras djupt, inte älskas av alla, inte får översvallande beröm och rättmätig cred för sin godhet de lux.

Förvånat blinkande av trolleriet inför sina ögon backar man, som inför en nosringsprydd grönhårig hormonstinn tonårings utbrott inkluderat smällande dörrar.

På detta sätt tappas sakfrågor och de brottsoffer hon säger sig vilja skydda skiter hon i då hon lustfyllt flyttar fokus till sig själv och sitt i eviga tider lidande under ett smutsigt rasistiskt patriarkat. Brottsoffren är accessoarer i hennes ”kamp”. Polisen är fascister och alla som inte delar hennes trånga tunnelseende är marinerade i högerondska.

När hon fäller ner bron över vallgraven av skvalpande självömkan, ridande på sin egen förträfflighet, är det inte strålkastarljus och bugande undersåtar i form av adekvata vuxna människors svamlande ordtravande av ursäkter hon behöver. Förmodligen är det en kram och en ockuperande hobby som kan lyfta henne ur smällandet i dörrar. Jag föreslår utan inbördes ordning; diamantmålning, 1000;bitars pussel, skogsbad, yoga och kickboxing.

Vad gäller Banke så noterade jag 2015 hans insamlande via swish med ena handen- (inkluderat stopptid, eftersom han var på väg att se en match på storbildsTV på nån pub)

Han betonade att han hade ett tidsbegränsat ”fönster” av godhetsgracer att välsigna strömmen av vuxna män på centralen med. Logistiken med nallar skötte andra.

And whos to blame? Ingen orkar vara god 07-24 och inte under en viktig match.

Då blev han iaf lite bashad av sina egna eftersom han aviserade att insamlade medel skulle utdelas till Medismoske’n, vilket kritiker i den egna hörnan såg som obskyrt.

Advokatskrået framstår tyvärr som luddigt i kanterna med Rambergs haveri, ”gangster”advokater och div omogna aktivistadvokater som posterhens.

Expand full comment

Din text är ju förfan stor poesi. Fortsätt så, tack.

Expand full comment

Asch…😚 inte då, men tack för ovationen! jobbar med att koppla loss mig från idiotin men det är svårt. Dödat blogg twitter instagram snapchat. Slutat se nyheter på svt och TV4. Läser alltid Bulletin, DGS ibland, några bloggar och lyssnar på ”God ton” samt ”Den sista måltiden”. Målfokus är internetnedstängning så småningom.

Expand full comment

Och som jag redan sagt. Din text är ju stor poesi tack vare din förmåga att sätta saker på pränt.

Expand full comment

Jag ler när jag ser att någon annan ser.Stor kram.

Expand full comment

Roligt.

Expand full comment

Vad i helvete är det du skriver? Skriv normalt förfan. Du måste ju ha en gaffel i röven eller något. helt uppe i det blå e du.

Expand full comment

Förstår du inte vad hon skriver? Till och med jag - norsk nordmann från Norge - förstår det hon skriver! Ett fantastiskt levande språk, med massvis av målande bilder - som träffar mitt i prick. Ibland för rakt för den som träffas, men det behövs desto mer.

Det borde vara tal- och tryckfrihet i Sverige och ska liksom vara det, men det är inte det i praktiken. Är du för skarp, får du munkavle. Jag har lärt mig mycket av fru Skiddi genom åren...

Expand full comment

Bra rutet, Maria. Som vanlig. Vilket fantastiskt språk! Du blir bara bättre med åren (Men syns till alltför sällan). 👍

Expand full comment

Heej Ingrid ;) Glad jag blir- loong time no seen! Tack! Det går upp å ner med orken då samtiden är crazy på så många plan. Hade jag varit yngre stodo jag på mer synligt på barrikaderna men stöder numera de som gör det som tex Arpi.

Expand full comment

Ja, det är några år sen nu. Jag måste säga att jag har saknat dig och din penna. ;) Men samtiden kan vara en utmaning, ja - håller med.

Expand full comment

En sak till: när du Ivar beskriver hur revolutionsadvokat Emma beter sig så kan jag inte undvika att tänka att hon troligen förtjänar ett rejält drev emot sig. Minst sagt.

Expand full comment

Tack Ivar Arpi för denna viktiga text. Det är verkligen inte såhär offentligheten ska fungera. Det ska vara ok att tycka olika och man ska ha rätten att vara kritisk. Det är själva fundamentet med yttrandefriheten. Det krävs ryggrad för att orka stå emot det ständigt skenande vänsterdrevet där affektutbrott/gråtskrik visar sig ha större inverkan än sakliga argument, fakta och statistik. Omnämnd advokat ger sken av att vara en fullkomlig maktmissbrukare som hellre härskar, misstänkliggör och söndrar framför att hålla en vuxen dialog med sina meningsmotståndare.

Expand full comment

Bra att någon belyser rättsväsendets vänsteraktivister. De är många. Migrationen har dessutom blivit en outsinlig guldgruva för dem.

Expand full comment

Jag skriver om djurrättsterrorism emellanåt och även där har kränkta djurrättsaktivister kontaktat min arbetsgivare för att tysta mig. Men mina överordnade har alltid stått upp för mig fullt ut. Det är ryggrad. Samt logik och sunt förnuft.

Expand full comment

HURRA för en sådan arbetsgivare !!! Grattis !!!

Expand full comment

Att rädda djur från industriell och eller plågsam hantering ser jag dock som en bra och viktig sak. Djur har ingen egen röst och knappt några lagar som skyddar dem. OBS. Jag är inte vänsterextremist men djurvän och realist. Jag äter kött men skulle aldrig äta halal, korcher eller annat som kan härledas till djurplågeri. Vilt, KRAV, svenskt och helst gårdshanterat hela kedjan. Tack för ordet.

Expand full comment

Det största problemet är väl de fega personerna inledningen som nästan kissar på sig så fort dom känner sig hotade av värdegrundsvänstern. Sen tycker jag nog att Ivar inte borde vikit ner sig. Han skulle må mycket bättre om han hade hävdat sin integritet, även om det lett till att han fått sparken. Slutligen, meningslöst att argumentera med personer som inte bara är fyllda av ondska utan dessutom är totalt omedvetna om sitt mycket begränsade intellekt.

Expand full comment

Hur har alla intellektuella dvärgar kunnat få sådan makt ?

Expand full comment

De finansieras av ”de stora pojkarna”. De som vill införa en världsregering och en världsvaluta. Då kan de bli ännu rikare och kontrollera oss än mer. Men detta fattar inte vänstersocialisterna. Ett splittrat folk, som dessutom är rädda och nedtryckta, är mycket lättares att styra än ett folk som är homogent med starka familjeband och där individen tror på sin egen förmåga.

Expand full comment

Så här har det blivit på alla nivåer i Sverige. Det är hemskt.

Expand full comment

Sluta använda icke-ordet ”hen”, det rätta uttrycket är ”han eller hon”.

Annars en mycket bra artikel. Berufsverbot är ju en klassisk vänstertaktik, se t ex Tyskland under nationalsocialisterna och Sovjet under kommunisterna.

Expand full comment

Ordet väcker mycket riktigt starka känslor och stör budskapet. Bör därför undvikas. Men, tyvärr, gör nog tiden att känslorna störs mindre. Själv märker jag att jag inte längre slutar läsa texten när ordet används - antagligen för att det numera används av mer seriösa skribenter (som jag i vart fall fortfarande förvånas över att de använder det).

Expand full comment

Håller med dig! Ordet "hen" använder jag antingen om jag söker en synonym till ordet brynsten eller om jag, mer sällan, råkar samtala om höns, på engelska.

Expand full comment

Personligen använder jag bara 'hen' vid förolämpning.

Expand full comment

Ärkebiskopen kan med fördel kallas "hen" tycker jag. Jag blir alltid lite osäker.

Expand full comment

Pronomen används istället för namn eller substantiv. Man skriver inte "han eller hon". Man skriver antingen "han" eller "hon". Vet man könet på den person man skriver om, skriver man enligt den kunskapen. Vet man inte könet, bestämmer det substantiv som ersätts vilket pronomen som skall användas.

Människa -> hon

Person -> han

Ingenjör -> han

Sköterska -> hon

Är du osäker, chansa. En persons kön påverkas inte av att fel pronomen används.

Expand full comment

Vi kan ju lägga till att inte ens lärare numera alltid kan skilja mellan "de" och "dem" i svenskt skriftspråk samt att det från engelskan inspirerade särskrivandet grasserar.

År det någon skillnad mellan en mörkhårig sjuksköterska och en mörk hårig sjuk sköterska?

Expand full comment

Det som stör på djupet hos feminister är den hemska bokstavskombinationen "m a n". Det råkar (besvärande nog för vissa feminister) vara så att ordet "människa" (som är ett femininum på svenska; "människan hon gör så att.....") är ursprunget BÅDE till ordet "man" som i en människa av hankön OCH till betydelsen av just bara människa i ord som "linjeman", "nämndeman", "talman", "justeringsman", "god man" (utses av överförmyndaren när någon behöver stöd, exempelvis). Jakten på jämställdhet tar aldrig slut med den här språkliga "renhållningen". Snart kommer det väl krav på förbud mot att kommuner och regioner köper bussar från tyska MAN.

Nej, byt i stället ut ordet för "man" i betydelsen av människa av hankön! Då är hela batteriet av ojämställda ord löst på en gång! "Människo-hane"? "Människo-tjur"? "Människo-hingst"? Var lite rationella nu så kan ni få se den här världsbärande frågan löst i er livstid! Annars tar det generationer att få rent i språket.

Förresten borde väl Sankt Bernhardshunden i den planerade nyinspelningen av Saltkråkan inte få heta Båtsman längre. Vad sägs om "Båtsperson"? "Båtshen"?

Expand full comment

Tack för bra info!

Expand full comment

Vänta bara tills SVT sänder nya versionen av "Saltkråkan". Sankt Bernards-hunden kommer troligtvis att ha bytt namn. Till "Båtsperson".

Expand full comment

Trist att Astrid Lindgrens arvingar är så gnidiga efter pengar att dom godkänner vad som helst.

Expand full comment

Ja, Pippi Långstrumps pappa har ju vandrat en väg från att vara n***r-hövding i Söderhavet, via sjörövare till att nu vara sjökapten i Söderhavet. I nästa upplaga misstänker jag att han fått jobb som hållbarhetschef och kommit ut som transsexuell.

I nyinspelningen av Saltkråkan lär hunden få heta "Båtsperson".

Expand full comment

Och man har nog missat att Astrid Lindgren tyckte att en färgad man kunde vara en god och fin kung som var älskad av sin dotter. Om man inte ens "får" säga ordet så indikerar det verkligen att det anses väldigt fel att vara n***r, vilket inte jag tycker alls.

Expand full comment

Åja. de indentitetsextrema aspekterna av ordet hen fastnade aldrig i svenska språket, tack och lov. Däremot så har det anammats som ett händigt uttryck då man vill vara tydlig med att en person är totalt okänd, anonymiserad, och kan vara antingen en man eller kvinna. Det går att använda "personen", "vederbörande" osv. men det är lite styltigare, samt att det inte lika tydligt understryker intentionen att hålla personen okänd. Jag förmodar att Arpi ville det ifråga om den drevdrabbade polisen.

Expand full comment

Var är alla chefer med en ryggrad o eget rättspatos? Som kan be skvallrare att fara å flyga, som sig bör? Denna person hade varit ett icke-problem om folk på beslutsfattande nivå bara frankt konstaterat att: Ger man sig in i leken får man leken tåla.

Världen har blivit ett vuxendagis, utan vuxna fröknar som kan hötta med fingret o hålla ordning!

Det här är ju precis som på dagis, när mobbaren plötsligt får mothugg o direkt springer till fröken o ska skvallra. - Och vad gjorde du då? ska fröken såklart fråga......inte bara falla till föga för skvallrarens version.

Expand full comment

> "Var är alla chefer med en ryggrad o eget rättspatos?"

Dom blir i regel inte chefer (med få undantag). De finns inte i ledande positioner eftersom det innebär full förutsebara konflikter och djupt uppslitande trassel med folk som är beredda att ställa sig på tvären.

Personligen är jag imponerad av hur mycket stryk Ivar Arpi har varit beredd att ta för att undersöka och påpeka allehanda dårskaper i vårt land. Han har helt klart "riskerat sin ställning" (jobb) nästan varje gång han presenterat en artikel.

Respekt.

Expand full comment

Ja, respekt till Arpi!

Expand full comment

I en vettig regering borde Arpi ha en plats.

Expand full comment

Helt rätt. Infantila, fega chefer. De borde stå upp för sin personals rätt att uttala sig fritt. Var kommer alla intellektuella dvärgar ifrån?

Expand full comment

En fråga, är det verkligen helt legalt att kontakta någons arbetsgivare. En domstol borde väl kunna slå fast om avsikten är att inskränka någons rätt att yttra sig, och är det i så fall inte ett brott mot grundlagen? Två frågor alltså, är det att försöka inskränka och är det i sig ett brott?

Expand full comment

Självklart har man rätt att kontakta någons arbetsgivare. Samma invändning om yttrandefrihet gäller ju i andra riktningen. Problemet med s.k. gråtmobbare (Crybullies) kommer inte att försvinna. Frågan är vad vi gör åt det. Jag tror det enda sättet är att börja skriva in garantiforumleringar i arbetskontrakt. Sparkas man pga åsikter ska det kosta rejält för arbetsgivaren. Fast det löser inte problemet med uppdragsgivare, så frilansare blir hårt drabbade oavsett. Det här problemet måste vi börja ta tag i för som sagt, det kommer inte att försvinna av sig självt.

Expand full comment

En rimlig tolkning av Regeringsformen 1 kap. 1 par. är att det är förbjudet att uppmana till ekonomiskt förtryck av åsikter. Det borde konkretiseras i Brottsbalken för att förebygga den här typen av beteende. Eftersom de som kontaktar arbetsgivare tenderar att se sig själva som laglydiga och goda borde en sådan lag ha effekt.

Expand full comment

Nej...det kan inte vara OK att springa med skvaller till folks arbetsgivare. Skvallerbyttan bör bums åtalas för förtal. Precis som Ebba råkade ut för.

Expand full comment

Jag har svårt att tro att det är en framkomlig väg att genom lagstiftning förbjuda folk att kontakta någons arbetsgivare. Inte utan att göra allvarliga inskränkningar av yttrandefriheten. Men oavsett vilket så skulle det inte lösa problemet. Den som hör av sig till arbetsgivaren skulle lätt kunna formulera sig på ett sätt som kom runt lagen, typ "Står ni verkligen bakom det här?" och liknande. Och man behöver ju inte vända sig direkt till någons arbetsgivare för att det ska få samma effekt. Man kan uppmuntra till bojkott osv.

Expand full comment

Fast så är det ju med de flesta lagar. Lagen förbjuder de värsta avarterna. Olaga hot är olagligt, men den som vet hur lagen tolkas kan agera ganska hotfullt utan att dömas för brott. Bojkotter löser man nog bäst genom att företagen slutar lajva välgörenhetsorganisation till att börja med. Att folk bojkottar en tidning pga åsikter är förresten normalt. Det är inget problem.

Går knappast att få stopp på dreven genom enbart normförändring, inte när vi har två utkristalliserade sidor som skiter i varandras normer och är stolta över att de gör det.

Expand full comment

Sant, men har ändå svårt att tro att det skulle fungera. Men jag kan ha fel, och något måste göras, för det här är ett stort problem. Se bara på USA, där folk t o m fått sparken för att de hänvisar till forskning som visar att icke-våld är mer effektivt (med hänvisning till BLM).

F.ö. så leker företagen välgörenhetsorganisationer för att det inte kostar dem något. De vet att de måste signalera att de är folkets företag. Det innebär att signalera att de är vänster på något sätt. Det finns ett enkelt sätt att göra det: betala mer i skatt. Höj arbetarnas löner, sänk direktörernas osv. Men det kostar åt helvete för mycket. Så istället för att signalera att de är ekonomiskt vänster så signalerar de att de är kulturellt vänster. Homoäktenskap, diversity, transfrågor osv. Det kostar dem ingenting, men ger samma effekt.

Expand full comment

Jag bojkottar Expressen numera. Jag har vädjat till tidningen att sluta publicera Alex Schulman. Jag har frågat hur mycket Alex betalar för att Exp. skall publicera tramset.

Nu när man vant sig av med kvällstidning går det bra utan.

Expand full comment

Akta dig för att granska klimatfrågor. Risken är att du blir kallad kättare, klimatförnekare och får alla kulturskribenter efter dig samt blir granskad av Chalmers Martin Hultman!

Expand full comment

Bra du tar upp denna fråga mer publikt som ovan. Välskrivet och en mer objektiv genomlysning av dessa skribent-konflikter som riskerar överskugga de underliggande frågorna.

Vi måste alla vara beredda att "slaka våra egna heliga kor" när vi inser att egna bilden inte överensstämmer med verkligheten. Men alla som efter lång och samvetsgranskning kommer fram till att de står på objektiv grund för sina påståenden bör stå på sig - även om andra tycker det är obehagligt. Som en Norrländsk sjukhustekniker sa till mig en gång - De är bar' döa fiska' som simma medströms.

Expand full comment

Ärligt talat, Arpi. Vad är det för en jävla arbetsgivare som låter sig skrämmas av en sådan här person? Var glad att du slutat på SvD.

Expand full comment

Vilka arbetsgivare skräms av sånt här? Väldigt många tyvärr. Ledningen ser bara till sitt eget bästa, och det är mycket enklare att ge en hårt kritiserad person sparken än att stå upp mot mobben.

Expand full comment

Och därför måste vi höja kostnaden för arbetsgivare som vill sparka pga obekväma åsikter. Opinionsbildare borde ha något slags fallskärmsavtal, så att arbetsgivaren åtminstone måste beakta kostnaden av att det utlöses.

Expand full comment

Det bästa jag läst på ohyggligt länge 🙏 TUSEN TACK!!

Expand full comment

Bra och informativt. Får rysningar av Emma, dessvärre inte behagliga sådana.

Expand full comment