6 Comments
Mar 23, 2022Liked by Ivar Arpi

Lysande Ivar. Tack för att du hjälper till att sprida kunskap. God bless

Expand full comment

Lysande

Expand full comment

Utmärkt intervju! Och vilken skillnad i framtoning om man jämför Joakim med Anders Tegnell.

Expand full comment

Det pågår ett propagandakrig som ibland känns hetare än själva kriget. Åtminstone om man ser till ensidigheten och lögnerna i de olika bilderna som visas.

Jag tror mig inte att ha kapaciteten att övertyga någon som stöder Putin. Jag har försökt. När man lyssnar på de olika sidorna så beskriver de båda sig som segrare efter en månads krig. Det går rimligtvis inte ihop.

Det anmärkningsvärda är att man inte ens är överens om vilka det är som krigar. När Magnus Stenlund från SwebbTV analyserar så är det Ryssland som nu leder matchen med 5-0 över USA-Nato. Ukrainas folk finns tydligen inte och dess president reduceras till en landsförrädare i tjänst hos USA-Nato. Hur länge kommer denna verklighetsbeskrivning att stå pallen för vad som händer på marken. För MS befinner sig inte där Ukraina gör sig gällande utan i de geopolitiska rymderna och är det verkligen här striden avgörs?

Som en motpol på de som tar ställning för Ukraina kan nämnas Ivar Arpis samtal med Joakim Paasikivi. Här står kriget i fokus för analysen. Själv tycker jag att här kan man redan känna lite av segrarnas arrogans, och jag tror inte det finns något som provocerar stora delar av det svenska folket mer. Till Rysslands fördel borde räknas att de är dåliga i att föra anfallskrig, men världsbäst på att försvara sig. Jag tror att det är detta faktum som gör att Ryssland har något stöd över huvud taget, efter detta angreppskrig. Samtidigt är det anmärkningsvärt att de som stöder Putin inte inte ser Ukraina och dess folk som den verkliga motparten. Det gör faktiskt Putin. Han kallar dem nationalister.

Hur kommer nu detta krig att sluta? Heller vilka faror kan vi se i dess förlängning. Många oroas idag över vilka reaktionerna kan bli från en allt för tydligt förlorande Putin. Vad behöver han få, för att vi övriga skall få fred? Vad behöver Ukrainas folk offra? Och vad behöver vi bidra med för att lindra deras smärta. Men Ryssland då? Ja det är det stora osäkra kortet i konflikten. Stämmer de förluster som nu redovisas så har de redan fått betala ett orimligt pris i dödade och sårade endast efter en månads krig, för sin presidents misstag. Många väljer nu att lämna Ryssland. Vi får hoppas att Ryssland inte åter skall behöva bevisa att Ryssland inte går att besegra då det angrips.

Expand full comment