18 Comments

När det dök upp i mitt flöde på FB trodde jag att det var ett skämt men efter att ha varit ut på 1177 så förstod jag att det var sant. Alla kvinnor som föder barn känner sig inte som kvinnor, det var det dummaste jag hört under hela mitt 66 åriga liv, jag har fött tre barn och jag har verkligen känt mig som kvinna alla tre gångerna även då det blev ett akut kejsarsnitt. Kan vi få detta tjänstemannaansvar nu så man får ställa stollarna mot väggen!

Expand full comment

Om det inte finns biologiska kvinnor då finns det väl heller inte mäns våld mot kvinnor.

Expand full comment

Väldigt bra kommentar. Vänta med spänning på resulterande postmodernistisk förvirring.

Expand full comment

"Om en man föder ett barn", ja. Om det sker så blommar både lök och asfalt.

VI lever snart i ett dårhus.

Expand full comment

Snart?

Expand full comment

Så här går det när politikerna gör allt i sin hysteriska jakt på marginalgruppernas röster. Det är ju med de rösterna som man, eventuellt, kan vinna val. Kraken är utsläppt, ingen kan låsa in den varelsen igen. Snart får man (ja, förlåt för "man"! Det heter ju så i vårt språk än så länge) ansöka om att få behålla sitt biologiska kön och det kan kanske beviljas vid ömmande skäl.

Expand full comment

Du vet att det i Föräldrabalken står ”om en man föder ett barn... (FB 1:10)? Man tror inte det är sant, men det är det tyvärr.

Expand full comment

Varmt tack Ivar för detta upplysande inlägg i köns/genusdebatten. Jag skulle gärna delta i någon form av mer offentlig protest mot denna enligt vad jag tror på sikt samhällsdemolerande strömning. Hur skulle en sådan protest kunna se ut? Kan man skicka namninsamlingslistor till Skatteverket och andra myndigheter för att visa att vi kvinnor faktiskt vill ha vår benämning i fred och tillerkännas de biologiska förmågor som vi, och endast vi, har? Det är kvinnor som föder barn, inga andra. Jag är kvinna och kan aldrig definiera mig som något annat. Bästa hälsningar till alla, Kristina Svensson

Expand full comment

Också substantivet "man" ligger ju pyrt till, ofta till förmån för "person". Tjänsteperson och talesperson är ju numera legio i den medvetna delen av befolkningen, nu väntar vi bara på riksdagsperson, Justitieombudspersonen och att Andreas Norlén ska utnämnas till talperson. Också "människa" är ju numera identitetspolitiskt belastat och får stå tillbaka för (det urtradiga) "person". Den som vill vara riktigt ordentlig använder ju inte heller det indefinita pronomenet "man", utan har sen länge ersatt det med "en" som för i alla fall mina tankar till dialekter på den småländska landsbygden. Trevlig helg, alla personer!

Expand full comment

Smidigt sätt att slingra sig igenom kvoteringsreglerna som väl väntar runt hörnet. Om man ÄR kvinna bara för att man säger att man tycker det själv så är det ju bara att be några av männen i en styrelse att komma ut? Mot skäligt arvode blir det säkert inget bekymmer. Det finns ju de som visar vägen dessutom.

Expand full comment

Som gammal kärring och väldigt utbildad genetiker kommer jag inte att ge mig. Jag tänker även hämnigslöst indoktrinera mina barnbarn och alla yngre jag möter. (Välgrundade könsbyten i mogen ålder är helt OK, vill jag tillägga.)

Expand full comment

Det roliga är att vi hittills pratat om Framtiden/Sciencefiction/Ser tendenser som börjar likna "Georg Orwells 1984" ...men...Nu är vi verkligen mitt uppe i det 😅😥🤯😵

Expand full comment

Evertjust now

Vad jag faktiskt har liiite svårt med är att gå på samma wc som fd män då jag i min tidigare tillvaro varit kv---a (obs ej "kviga" även om det självklart vore helt okej det med i denna diskurs) och trots ihålliga försök att anpassa mig (eller säger man lika gärna dig?eller sig?) så tycker jag att det är lite äckligt med dessa karlskrällen som alltid ska pinka bredvid toalettstolen. Ja, se karlar.

Expand full comment

Jag anser att med denna genusvänliga reform bör väl följa att man fritt kan välja förnamn efter vad som känns bäst för dagen. Ena dagen Birgitta, nästa Birger, och känns Otto inte ok så kan man kalla sig Ottilia...

Precis som att Ahmed kan namnbyta till Petter för att slippa fördomar etc så bör man kunna byta namn och förmodad etnicitet samt maskulint eller feminint klingande namn efter vad som känns passa ens dagsform bäst.

Expand full comment

Varför prata om män och kvinnor och skillnader? Vi är väl alla människor i första hand!! Låt varje människa vara den hen känner att hon är och låt hen kalla sig vad hen vill! Vad är problemet egentligen? Vem behöver katogirsera sina medmänniskor?Jag förstår inte det! !

Expand full comment

Är detta ett stort problem?

Hur många män i Sverige som fötts med penis har genomgått könskorrigering så att de nu rent fysiskt kan bli gravida och föda ett barn?

För det är väl de som gjort det aktiva valet att avvika från det de flesta av oss betraktar som normalt som i så fall inte känner sig "inkluderade"?

Handlar det om 10-tusentals könsopererade eller bara om en handfull personer som nu får svenska myndigheter att framstå som om de har hål i hela huvudet?

Expand full comment

Har aldrig förstått varför man ska använda "hen",

för mig betyder det "höna", jag är väl för gammal.

Men man kan ju alltid filosofera om orsaken,

det blir man aldrig för gammal för.

Han ,hon, den eller det.

_______________________

Han eller hon, man eller kvinna,

Var klämmer skon, svårt att finna.

Att vara sig själv, inte längre helt säkert,

I idéernas älv, kan det vara prekärt.

Har du snopp eller har du vagina?

________________________________

erik zeter

Expand full comment

Förresten ska jag lugna alla eventuella dårar som läste en tidigare kommentar från mig här. Jag lovar på hedersord att inte flytta in i något av era hem. Om jag får välja själv.

Expand full comment