22 Comments

För ett antal år sedan sökte jag en doktorandtjämst på KTH. Eftersom jag var extremt kunnig i ämmet konstaterade jag att det fanns ingen som var mer kvalificerad än jag. Likväl gick tjänsten till en mindre kvalificerad kvinna. När jag klagade hos DO fick jag svaret att man "var inriktad mot ett diskrimineringsfritt samhälle". I klartext: medelålders män göre sig icke besvär.

Expand full comment

Det värsta är maktlösheten.

Expand full comment

Hur kan man ändra denna trend? Vi har ju för vana att lägga oss platt i Sverige. Men det är så staten flyttar framför sina spelare och folket tappar makt och röst..

Expand full comment

Sökte denna tjänst från min lektodsposition vid hongkonuniversitetet. Mycket högre rankat än Uppsala. Docent Sverige. Lång rad internationella peer review publikationer. For tio år sedan sökte jag en gender studies halvarstjanst. Var skyhögt bättre kvalificerad än kvinnan som fick den. Over klagade hela vägen till högskola betet. De kopierade alla vad som stog i ursprungliga motiveringen. Körde över mig.

Expand full comment

Samma inom privat sektor…. Blivit tillsagd att ej ge löneförhöjning till manliga underställda, med enda motivation att de är män samt att ”banken” vill ha bra (säljbart) utfall.

Expand full comment

Bästa folk kan göra är inte att skriva av sig. Det är att samla bevis mot dem. Vi kommer inte se någon förändring innan vi själva tar tag i problemen. För tror ni de kommer göra det av välvilja?

Expand full comment

Det är för jäkligt !! Bra att du berättar här .

Expand full comment

"En av de sökande jag har pratat med anser att den här sortens identitetspolitik är djupt antiintellektuell. Hen påpekar att jämställdhet, eller något om underrepresenterat kön, inte angavs som faktor i utlysningen."

Anonymiserings-hen är otroligt larvigt. Det finns ju ingen som kan lista ut vem det är om du skriver "hon" eller "han". Det har gått att skriva kritiska texter i hundratals år utan "hen" men plötsligt låtsas vissa stillösa skribenter att det är omöjligt. Men om det nu är på liv och död; kan du inte låta hönan få vara en "person", eller i detta fall "sökande" istället? Mycket trevligare. Man ser framför sig något konkret när man läser, slipper tänka på någon konstig södermalmskrumelur och tappa fokus på textens innehåll.

Expand full comment

Hur tipsar man dig om saker inom samma ämnesområde? Har ett dokument från mitt statliga arbete som jag skulle vilja skicka.

Expand full comment
author

Mejla mig på ivar.arpi@gmail.com

Expand full comment

På hundra år har det blivit det omvända förhållandet: då kring förra sekelskiftet ansågs inte kvinnor lämpliga för professurer - nu är det tvärtom!

Expand full comment

Det är Historiker som säger att Historiker skall läsa Protokoll och inte Memoarer eftersom aktörerna tillrättalägger i memoarerna. Utöver detta så kommer framtidens Historiker som knappast kommer utbildas vid någon institution som kan misstänkas ha någon som helst koppling till Uppsala före detta Lärosäte att ha gott om källmaterial för avhandlingar om hotet om sexstrejkens betydelse för världsutvecklingen vid 2020-talets inledning. Vad är problemet annars? Får en Uppsalaprofessor stryk på riktigt av sin fru om han inte lyder någon kvinna på jobbet? Jag tror att det handlar om hotet om sexstrejk men jag kan ha fel. Framtidens historiker får nå konsensus om Sveriges grundläggande problem som styrde samhället av banan. Men. Det är hotet om sexstrejk som är problemet även om det tar 200 år för De lärde att nå denna slutsats och hålla med.

Expand full comment

Jag menade naturligtvis Hotets om sexstrejken betydelse..

Expand full comment

Intressant infallsvinkel Tobias. Skulle du ha lust att gästa min podcast för att diskutera detta ämne? ; https://www.buzzsprout.com/1714480/episodes

Expand full comment

På rak arm svarar jag Ja. Men om jag Googlar Din podcast och hittar en Naziporrsida drar jag mig nog ur även om det är frestande att medverka.

Expand full comment

Jag länkade i min första kommentar. Du får lyssna o se om vi är tillräckligt respektabla ;)

Expand full comment

Jag är på jobbet just nu så jag kan öppna länken först sent i kväll. Men jag är absolut intresserad och hör av mig.

Expand full comment

Skit trevligt. Jag finns på Facebook om du vill höra av dig genom messenger. Annars funkar det här med.

Expand full comment
Comment deleted
Expand full comment

Vi lever i en hemsk tid !!!

Expand full comment