Rak höger med Ivar Arpi
Under all kritik
Gröt under ansvar med Lena Andersson
9
0:00
-58:40

Gröt under ansvar med Lena Andersson

Finns det hungriga barn i Sverige? Om ja, är det föräldrarnas eller samhällets ansvar att mätta dem? Dagens avsnitt handlar om fattigdom, empati och gröt.
9

Har ni blivit mer eller mindre sugna på havregrynsgröt den senaste veckan? Tvingades ni äta gröt som barn? Tvingar ni era egna barn att äta gröt? Nåväl, vissa äter havregrynsgröt av egen fri vilja. Men det kanske är varje människas ansvar att äta sin beskärda del gröt.

Den här debatten började med att Lena Andersson skrev en krönika på Svenska Dagbladets ledarsida. Eller den började innan det, eftersom krönikan kommenterade påståenden som gjorts av bland annat Magdalena Andersson (S) och Märta Stenevi (MP) om att barn går hungriga i Ulf Kristerssons Sverige. Stämmer det? Lena Andersson räknade på det och kom fram till att påståendena om hungersnöd i Sverige knappast kunde stämma.

Men reaktionerna på texten blev minst sagt häftiga. Själva räknandet har kallats empatilöst, vilket ändå är ett av de snällare tillmälena. Men vem har rätt?

Finns hungriga barn i Sverige? Finns det riktigt fattiga? Varför är man fattig? Vems ansvar är fattigdomen – den enskildes eller samhällets? Varför uppvisar fattiga människor ibland oekonomiska beteenden?

Om detta handlar dagens avsnitt Under all kritik. Alla har fel och alla har rätt, förutom Anna-Karin och Ivar som bara har rätt.

20% rabatt på prenumerationen!


Lite mer om podden

Varje torsdag kommer ett nytt avsnitt där vi tar upp både aktuella och rykande inaktuella händelser. Och vi vill gärna ha era frågor och tankar, som ni kan skicka i textform eller som ljudklipp, till underallkritikpodd@gmail.com. Tack till er som hört av er! Det ger värdefull input.

Podden är en del av Rak höger, som är Sveriges allra minsta mediehus (till och med mindre än Kvartal). Så nu som redan prenumererar på Rak höger får automatiskt en prenumeration även på Under all kritik. Men man kan såklart prenumerera bara på Under all kritik också, om man föredrar det.

Podden går att hitta i appar där poddar finns. Eller så kan man lyssna i Substackappen, om man vill.

Skriv gärna en recension i Apple Podcasts, så hjälper ni andra att hitta podden!


En sista sak…

Om du tycker att det du tar del av här är värdefullt, så överväg gärna att bli en betalande prenumerant. Det är tack vare dig som jag och de andra på Rak höger, där Under all kritik alltså ingår, kan fortsätta vara självständiga röster.

Låt vårkänslorna ge dig en rak höger!

Uppgradera prenumerationen


Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

9 Comments
Rak höger med Ivar Arpi
Under all kritik
Anna-Karin Wyndhamn och Ivar Arpi slår både näven och handväskan i bordet om aktuella och rykande inaktuella händelser.