I dagens avsnitt diskuterar Anna-Karin och Ivar den omtalade texten av Nanna Olasdotter Hallberg, där hon öppnar för en eventuell konversion till islam. Vi pratar om hur hennes väg till moskén guidades av TikToks algoritmer. Är det en andlig resa eller bara nästa identitetsprojekt för samtidens blickar?
Vi jämför med Michel Houellebecqs bok Underkastelse, där huvudpersonen François funderar på att konvertera till islam för att få makt och mer sex. Nanna Olasdotter Hallberg söker däremot en fristad från sexualiseringen av kvinnokroppen, vilket gör dem till skrattspeglar av varandra. Två till synes motsatta drivkrafter som förenas av samma existentiella tomhet.
Vi pratar om religion som livsstilsmarkör, andlighet som social strategi och sekularismens oförmåga att möta människans behov av mening. Dessutom: TikToks algoritmer som moderna missionärer, Nobelfestens moraliska signalpolitik – och varför vuxenvärlden abdikerat från sitt ansvar att sätta gränser i ett gränslöst samhälle.
Ivars text på temat
Nanna vill leka islam – men utan krav eller tro
När Nanna Olasdotter Hallberg kliver in i Stockholms moské är det som om något har lett henne dit – inte Gud, förstås, men kanske en algoritm. Där, mitt i den kvinnliga delen av moskén, finner hon en sorts ordning som hon aldrig mött i det kaos hon beskriver som det västerländska livet. "Små stötar går från hjässan ner uti finge…
Prenumerera eller stötta Rak höger
I takt med att fler blir betalande prenumeranter har Rak höger kunnat expandera med fler skribenter och mer innehåll. Vi får inget presstöd, vi tar inte emot pengar från någon intresseorganisation eller lobbygrupp. Det är endast tack vare er prenumeranter vi kan fortsätta vara självständiga röster i en konform samtid. Så stort tack för att ni är med, utan er hade det inget av detta varit möjligt.
Den som vill stötta oss på andra sätt än genom en prenumeration får gärna göra det med Swish, Plusgiro, Bankgiro, Paypal eller Donorbox.
Swishnummer: 123-027 60 89
Plusgiro: 198 08 62-5
Bankgiro: 5808-1837
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
Share this post