5 Comments

Kan förresten rekommendera Astrid Lindgrens krigsdagböcker! Ger en unik vardagsskildring av Sverige under andra världskriget.

Expand full comment

Tack för ett mycket intressant avsnitt! Tycker det finns problem med den värld Astrid Lindgren skapade. Den har blivit vår självbild. Kartan har på något sätt ersatt verkligheten. I Frankrike t.ex. censurerades Pippi Långstrump. Där gillade man inte den bild av unga flickor som den gav. Idag känns det som samhället vill tillbaka till Bullerbyn. Men har den någonsin existerat? I slutet av 70-talet när jag gick i skolan så fanns det en del elever i min klass som idag hade fått en NPF diagnos. Upplevde det som om de hade problem hemma. Motsvarande hjälp som finns idag existerade inte på den tiden. Kanske handlade det om brist på personlig mognad hos de enskilda eleverna eller så handlade det om att föräldrarna hade behövt stöd? Var ska ribban läggas? Eller så kanske utökat skolval hade varit en bättre lösning på sikt?

Expand full comment

Det är ytterst få som ger sitt barn livsfarliga mediciner lättvindigt.

Innan medicinerna har familjen kämpat, ropat, bönat och bett om att bli hörda, sedda.

Barnen tar inte mediciner för att känna sig normala, de tar mediciner för att passa in i en högst onormal miljö. Av tvång.

Alla barn överlever inte skolan med förståndet i behåll och föräldrarna står maktlösa i allt - utom medicinering.

Samhället har blivit skevt, inte ens vuxna människor passar i det, hur ska barnen kunna ha en chans?

Det finns för övrigt ganska mycket forskning på adhd som har god bäring, beroende på om man anser professorer och läkare vara bärande då förstås. Det är kanske inte en självklarhet nu för tiden.

Det som är särskilt intressant är forskningen om adhd som frontallobsskada och läkningen därav. Dr Russel Barkley har en spännande artikel (som jag inte hittar nu) om det.

Trevligt program.

Expand full comment