29 Comments

Tack för denna text och allt du skrivit om skolan! Jag tror att normkritiken är riktigt förrädisk. Att lära unga killar och tjejer med utländskt påbrå att de är förtryckta och inte har samma chanser som andra är destruktivt för alla, men särskilt för unga killar som söker en identitet. I värsta fall legitimerar det kriminalitet. Gängkriminella brukar förklara sitt val med att ”i orten är man chanslös, så jag plockade upp en pistol”. Också ett sätt att göra ”motstånd” mot de rasistiska strukturerna. Dessa troper har länge ekat i amerikansk gangsterrap och gör det nu i svensk dito, självklart påhejade av vänstern revolutionsromantiker som gärna ser en blivande Che Guevara i varje ”rappare” som nyss släppts från en SiS-institution. Skolan bör i stället så klart bjuda in till gemensamma normer och värderingar, och markera mot de anti-sociala eller hedersförtryckande. Så lär vi unga att alla har samma chans att lyckas om man lägger manken till och att varje individ har rätt att bedömas på egna meriter, inte grupptillhörighet. Men då måste vi våga definiera vad samhället står för, vilka våra demokratiska och mellanmänskliga normer ska vara. Det uppdraget verkar Skolverket ha avsagt sig helt.

Expand full comment

Mycket bra och viktig text!!!

Expand full comment

Tack, omskakande text. Vad tänker du att politiken bör göra åt detta ständigt havererande Skolverk och de galna läroplaner som skolan fortfarande sitter med?

Expand full comment

Skolverket är en riktigt problematisk myndighet, och en Socialdemokratisk skrattspegel av Skolöverstyrelsen som inte längre finns. Skolverket borde läggas ned.

Expand full comment

Tack Anna-Karin för din utmärkta och faktaspäckade artikel.

Frågan som obönhörligt infinner sig när man läser artikeln och ser videon om skolverkets digitala utveckling och skolverket som innovationsmyndighet (som någon klok person har laddade ner innan Skolverket tog bort den https://www.youtube.com/watch?v=ucNZ0I1AZOo) : "Har de blivit fullkomligt förblindade och galna på Skolverket"?

Kvaliteten i den svensk statsförvaltning har under de senaste 60 åren gått kräftgång. Borta är idag de strikta och oförvitliga generaldirektörer som fanns tidigare. De har ersatts med personer med politisk bakgrund, som uppenbarligen inte förstår att deras uppdrag är att tjäna staten genom att verkställa de beslut som regering och riksdag har fattat. I stället fortsätter dessa ryggradslösa personer att bedriva politik i egen regi. Som vindflöjlar följer de alla modenycker och orsakar ibland skratt, men oftast förtvivlan. Allvarligast är dock att de ställer till med stor skada för den verksamhet som den ansvarar för, och det på skattebetalarnas bekostnad!

Det lär finnas vissa motsättningar inom den nya regeringen vad gäller Tidöavtalets skrivningar om tillsättningsordningen av generaldirektörer i statsverksamheten. Låt oss innerligt hoppas att detta inte leder till att Skolverkets Peter Fredriksson får ett nytt förordnande!

Expand full comment
Mar 11, 2023·edited Mar 11, 2023

Dessa tankar och denna ideologi är uppbyggd på samma Marxistiska tankegods som användes av Sovjetunionen för att förtrycka den fria tanken i hela Östeuropa. Alla vi som har upplevt livet i öststaterna före Berlinmurens fall vet vad slutmålet är. Vi känner också till metoderna som dessa frihetsberövande och tankestyrande ideologierna sprids genom. Förföljelse, övervakning och represalier är för oss kända verktyg. Nu är det inte partiet som orkestrerar denna apparat utan NGOs finansierade genom amerikanska filantroper, och vänsterliberala politiska intressen. Detta är känt i hela Östeuropa då invånare där minns och känner fortfarande igen en varg i fårakläder. Det är bara en tidsfråga innan vi ser exempel på personer som avskedas, trakasseras eller begår självmord under trycket av självhat och förnedring. Eller har vi redan flera exempel på att detta sker?

Expand full comment

Hårresande läsning. Jag trodde i naiv enfald att det här tankegodset var en passerad fas, att vi rört oss mot en mera rationell samtid.

Expand full comment

Herregud vad bra skrivit. Tack. Trodde, efter kritiken under/inför valet, samt där efter att GD kammat sej "fett". Men han är bortom all räddning. Formuleringarna överstiger vida målet oavsett vad detta är. Han borde jobba på en reklambyrå. Jesus va illa skolverket är ute, förstår verkligen kritiken från lärare på sociala medier. Trodde inte det va så "Woke-illa". Tack än en gång. Viktigaste texten på länge. :/

Expand full comment

Kort kommentar igen: Jag har ju arbetat i skolor mycket länge och ger två exempel: En svart elev berättar att han alltid får papperen sist när hans lärare delar ut papper. Jag möter en gråtande elev på gården, från Gambia, tror jag. Jag frågar vad det är, och hon svarar:

- Alla här är så rasistiska.

- Men inte jag väl, säger jag.

- Nej, men dina kompisar, säger hon och menar andra lärare.

Expand full comment

Normkritik är jätteviktig! Särskilt NU när normen är att alla och vi envar ska vara ”normbrytande”... Då handlar det plötsligt om att ifrågasätta ” normbrytande” normer.

Expand full comment

Just nu tvingas vi arbeta med Skolverkets material ”SKUA” (”språkutveckling”). Varje K-dag förnedras vi av Skolverket. Materialet förväntas vara applicerbart i samtliga skolformer. Artiklarna är banala och den nyaste forskningen författaren hänvisar till är från 2015. Skolverket förutsätter att vi gymnasielärare inte kan något. Att vi inte förstår att begrepp måste förklaras och att vi inte förklarar varför vi läser om ett visst område eller specifik text. Jag var nära på att skicka in ett tillbud - en kränkningsanmälan. Skolverket bidrar sannerligen till usel arbetsmiljö

Expand full comment

Tack för denna text som uppmärksammar mig på de ”konstigheter” som pågår i samhället. Ibland funderar jag på hur det kommer att vara om 10 år. Kommer man att se bakåt på detta som något som blev ”fel”? Kanske har det ändå stimulerat till att vissa saker har förbättrats? Eller har det blivit värre (nya influenser från USA)?

Expand full comment

Jag beställde gamla nationella prov och då stod det också att länken endast är aktiv i 30 dagar, men länken jag då hade laddat ner under den tiden fanns ju kvar på datorn under "hämtade filer". Kan det vara detsamma med filmerna?

Expand full comment