Rak höger med Ivar Arpi
Under all kritik
Vi kan kalla det översocialt undergivenhetsbeteende
5
0:00
-1:11:26

Vi kan kalla det översocialt undergivenhetsbeteende

Hur kunde några ungdomar som trängde sig i kön på Gröna lund bli en riksnyhet? Anna-Karin vet svaret. Ivar berättar om när han blev kär i en tjej med antisocialt dominansbeteende.
5

Förra veckans debatt dominerades av havregrynsgröt, skolmat och barnsvält, Lena Andersson och alla andra. Den senaste veckan har det i stället handlat om ett ungdomsgäng som trängt sig i kön på Gröna lund, betett sig allmänt illa och aggressivt, och nöjesparkens mesiga svar. Många reagerade, och sedan reagerade många på de som reagerade. Även denna fråga kunde utan betänketid inordnas i kulturkriget. Men varför blev detta ens en nyhet? Varför blev så många arga över nyheten att några tonåriga killar betett sig gränslöst? Och varför blev så många i vänstern arga på de som blev arga?

Antisocialt dominansbeteende, kallas det. Ett lite otympligt begrepp som är ett försök att rama in fenomenet med aggressiva unga män i det offentliga rummet, om det så är på bibliotek, badhus, nöjesparker eller andra platser. Kanske kan man kalla samhällsinstitutionernas undfallenhet för översocialt undergivenhetsbeteende, vilket illustreras i dagens podd.

20% rabatt på prenumerationen!


Lite mer om podden

Varje torsdag kommer ett nytt avsnitt där vi tar upp både aktuella och rykande inaktuella händelser. Och vi vill gärna ha era frågor och tankar, som ni kan skicka i textform eller som ljudklipp, till underallkritikpodd@gmail.com. Tack till er som hört av er! Det ger värdefull input.

Podden är en del av Rak höger, som är Sveriges allra minsta mediehus (till och med mindre än Kvartal). Så nu som redan prenumererar på Rak höger får automatiskt en prenumeration även på Under all kritik. Men man kan såklart prenumerera bara på Under all kritik också, om man föredrar det.

Podden går att hitta i appar där poddar finns. Eller så kan man lyssna i Substackappen, om man vill.

Skriv gärna en recension i Apple Podcasts, så hjälper ni andra att hitta podden!


En sista sak…

Om du tycker att det du tar del av här är värdefullt, så överväg gärna att bli en betalande prenumerant. Det är tack vare dig som jag och de andra på Rak höger, där Under all kritik alltså ingår, kan fortsätta vara självständiga röster.

Låt vårkänslorna ge dig en rak höger!

Uppgradera prenumerationen


Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

5 Comments
Rak höger med Ivar Arpi
Under all kritik
Anna-Karin Wyndhamn och Ivar Arpi slår både näven och handväskan i bordet om aktuella och rykande inaktuella händelser.