Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Vår kollektiva saknad efter det Sverige som nyss fanns
6
0:00
-1:22:38

Vår kollektiva saknad efter det Sverige som nyss fanns

I en ny bok skildrar Katarina Barrling och Cecilia Garme saknaden efter det Sverige som nyss fanns och om den känslokorridor som förpassar denna saknad till marginalen.
6
Cecilia Garme (t.v) och Katarina Barrling (t.h)

Ibland läser man böcker vars resonemang känns både självklara, men samtidigt helt nya. Så är det att läsa Saknad – på spaning efter landet inom oss (Mondial). Cecilia Garme och Katarina Barrling är båda statsvetare i grunden, men alla fördomar om detta yrkesskrås tråkighet kommer på skam. Detta är en poetisk skildring av saknaden efter det Sverige som nyss fanns, om den känslokorridor som förpassar denna saknad till marginalen, om hur fullt naturliga reaktioner stämplas som “fula”, varför optimister ses som mer förnuftiga i Sverige även när de får fel gång på gång, och hur boende på vissa orter – där den demografiska förändringen varit särskilt drastisk – kan känna hemlängtan fastän de är hemma.

(Jag skriver också på en text med utgångspunkt i boken.)


Några länkar till dagens avsnitt

Henrik Berggren och Lars Trägårdh – Är svensken människa? – gemenskap och oberoende i det moderna Sverige (Norstedts 2006)

Merle Haggard – In The Good Old Days (When Times Were Bad)

Astrid Lindgren – Fattig bonddräng

Per Myrberg – Trettifyran (1964)


Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.

Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

6 Comments
Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Ivar Arpi i samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar.