Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Till Valhall med Johan Hegg och Amon Amarth
1
0:00
-1:17:54

Till Valhall med Johan Hegg och Amon Amarth

Den 5:e augusti släpper Amon Amarth sin nya skiva: "The Great Heathen Army". I dagens podd pratar jag med sångaren Johan Hegg om den, om metal, vikingar och fornnordisk mytologi, bland annat.
1
Johan Hegg. Foto: Roy Rochlin/Getty images

A coward thinks he'll always live

If he keeps himself from strife

Old age leaves no rest and peace

Though spears may spare his life

Jag minns att jag satt och våndades över alla negativa reaktioner jag skulle få. Det var 2013 och jag behövde klara en deadline för en rapport i ett kontroversiellt ämne, men fick bara mer skrivkramp. Jag drack ett par öl, blev lite berusad, men skriva gick inte. Men så hörde jag strofen ovan i låten Live without regrets av Amon Amarth. Den hjälpte mig där och då. Ren magi. Låten sattes på repeat, och jag blev klar med min rapport i tid. Orden har stannat kvar hos mig – med sångaren Johan Heggs death growl.1

I dagens podd pratar jag med just Johan Hegg, som sagt är han sångare i Amon Amarth. Genren är death metal, även om tematiken som bandet använder har gjort att det ibland kallas “vikingametal”. Det är också mer melodiöst än mycket annan death metal, vilket tilltalar mig. 

Amon Amarths låtar kretsar, som ni förstår, runt vikingar och fornnordisk mytologi. Just nu är de aktuella med en ny skiva med titeln The Great Heathen Army som släpps den femte augusti (förbeställ här!). Jag har fått privilegiet att lyssna på skivan på förhand och kan avslöja att den är en av deras starkaste, även om det är så jag brukar känna när de släpper en ny skiva. För jag är inte objektiv för fem öre: om jag fick ta med mig musik från ett enda band till en öde ö hade det varit Amon Amarth. Gärna den nya skivan.

Dagens samtal handlar om vilka vikingarna var, några särskilt viktiga scener ur deras låtar med betydelse för historien, varför man alltid kan upptäcka något nytt i fornnordisk mytologi och hur den kan inspirera oss i dag samt vad det innebär att vara ett metalhead. 

Deras turné inleds i september och den 24:e kommer de till Hovet i Stockholm. Hoppas vi ses där! 

Amon Amarth: Ted Lundström, Olavi Mikkonen, Johan Hegg, Johan Söderberg och Joakim Wallgren.

Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.

1

Det visade sig att Hegg hade lånat och omarbetat vers nummer 16 i Hávamál, som betyder den höges (alltså Odens) sång. Det borde jag såklart ha vetat! På svenska låter versen såhär:

Ovis man
tror sig alltid skola leva,
om för vapenskifte han sig aktar,
men ålderdomen giver
honom ingen frid,
fast honom spjuten spara.


Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

1 Comment
Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Ivar Arpi i samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar.