Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Ställer vi fel frågor om gängkriminaliteten?
9
0:00
-55:20

Ställer vi fel frågor om gängkriminaliteten?

I dag pratar jag med Bo Wennström som menar att vi ställer fel frågor om den grova brottsligheten. Kanske är det därför vi har så svårt att få bukt med den.
9
Bo Wennström. Foto: Uppsala universitet.

För den som följt den kriminalpolitiska debatten är Bo Wennström ett välkänt namn. Han har skrivit ett stort antal debattartiklar, böcker, vetenskapliga artiklar och så vidare. Hans formella titel är professor emeritus i rättsvetenskap vid Uppsala universitet.

Inför den kriminalpolitiska debatten i söndags ringde Diamant Salihu upp Bo Wennström för att se om han kunde vara med. Men Wennström ifrågasatte hur frågorna var ställda. Därför ville inte heller SVT ha med honom. Man måste kunna svara kort och koncist, följa mallen, inte komplicera saker. I tidningen Sydöstran har Bo Wennström nu skrivit två artiklar, en före och en efter, i anslutning till samtalet i SVT Agenda.

Jag hörde av mig till Bo och undrade om han ville vara med i min podd och prata om hur han tycker att vi borde prata om kriminalpolitiken i stället. Det blev ett utforskande samtal mellan oss, snarare än en regelrätt intervju. Vi pratar om ärftlighet, varför straff som utdöms blir så korta trots alla straffskärpningar, varför domstolar sällan dömer till fängelse, och hur vi ska tänka framåt. 


Läs mer:

Bo Wennström: “Ska du se matchen på söndag kväll?” (Sydöstran 11/12)

Bo Wennström: “Eftersnack till söndagens match” (Sydöstran 13/12)

Bo Wennström: “Svensk passivitet är inskriven i lagtexten” (SvD 19/9 –20)

Boken vi pratar om i podden är Om straff och fängelser – Om Sveriges avvikande vägval på straffrättens område utgiven på Jure förlag förra året.


Rak höger med Ivar Arpi förlitar sig helt på bidrag från läsare och lyssnare. Man kan bli gratisprenumerant eller betalande prenumerant. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.

Börja prenumerera

Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

9 Comments
Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Ivar Arpi i samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar.