Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
"Skolan har blivit den vanligaste brottsplatsen"
6
0:00
-1:12:20

"Skolan har blivit den vanligaste brottsplatsen"

Vesna Prekopic tvingades sluta som rektor när hennes säkerhet inte längre kunde garanteras. I en ny bok undersöker hon hur skolan kunnat bli så farlig för både elever och lärare.
6
Vesna Prekopic. Foto: Louise Helmfrid

Det konstigaste är inte att han spottar på mig, utan att hans mamma står någon meter ifrån och inte gör något, inte säger något.

Så inleds första kapitlet av Brottsplats: Skolan (Volante) av Vesna Prekopic och det är, som man säger, starkt kaffe. Inte för att man är ovan vid starkt kaffe i Sverige numera, men boken går igenom hur illa det är ställt för de allra yngsta. Och kaffet är genomgående välbryggt, men mycket mörkt.

Nästan varannan elev i årskurs nio uppger numera att de utsatts för stöld, våld, hot, rån eller sexualbrott – samtidigt har hoten och våldet mot lärare och rektorer exploderat. Sedan 2012 har antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket mer än fördubblats. Den institution som har ansvar för att ge våra barn utbildning och trygghet, är idag den vanligaste brottsplatsen i Sverige vad gäller misshandel och sexuella kränkningar.

Hur har det kunnat gå så långt? Vad kan man göra åt det? Om detta handlar dagens podd.

Just nu 20% rabatt på prenumerationen!


Inför varje podd…

Inför varje avsnitt av podden diskuterar jag ämnet med er och tar med era frågor till samtalet. Det ni behöver göra för att delta i samtalet är att ladda ned Substackappen och vara med i Rak högers chatt. Många är redan med, men jag hoppas givetvis på fler.

För att gå med i chatten behöver du ladda ner Substackappen, som nu finns tillgänglig för både iOS och Android. Chattar skickas via appen, inte e-post, så slå på push-notiser så att du inte missar konversationen när den händer.


How to get started

  1. Download the app by clicking this link or the button below. Substack Chat is now available on both iOS and Android.

Get app

  1. Open the app and tap the Chat icon. It looks like two bubbles in the bottom bar, and you’ll see a row for my chat inside.

  1. That’s it! Jump into my thread to say hi, and if you have any issues, check out Substack’s FAQ.

Join chat


Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

6 Comments
Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Ivar Arpi i samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar.