Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Rasistiska situationer med Mosa Mazroui Sebdani
2
0:00
-57:21

Rasistiska situationer med Mosa Mazroui Sebdani

Sluta se bruna människor som offer och vita som förtryckare! Det skrev Mosa Mazroui Sebdani i en text nyligen. Dagens samtal går på djupet med upplevd rasism, både verklig och påhittad.
2
Mosa Mazroui Sebdani. Foto: Privat

I dagens podd pratar jag med Mosa Mazroui Sebdani, som är systemutvecklare och debattör bosatt i Bryssel. Men som ni kommer höra av hans härliga dialekt så kommer han från Göteborg, precis som jag. Jag har läst flera texter av Mosa de senaste åren, men det var först häromdagen jag förstod att det var samma person som skrivit de där texterna, som jag inte hade kopplat ihop innan. Nu senast var det en debattartikel i Expressen om kulturhusetbråket om n-ordet, där Mazroui Sebdani skrev kritiskt om Barakat Ghebrehawariat, som stormat ut från en debatt efter att publikdeltagare använt n-ordet i en fråga:

Det är hög tid att dumpa stödet för denna bortskämda, barnsliga rörelse som rollspelar ett historiskt förtryck som inte längre existerar. Vill de göra karriär så får de, precis som vi andra, skapa något av värde att ta med till bordet.

I dagens samtal berättar han bland annat om hur han under sin uppväxt lärde sig att tolka många situationer som rasistiska, vilket han senare började ifrågasätta. Hur mycket var rasism och hur mycket var att han skolats att tolka situationer på det sättet? Det ska också sägas att Mosa betonar att han har upplevt verklig rasism, men att inte allt otrevligt beteende beror på rasism. Vi pratar också om vita privilegier och strukturell rasism, och om hela branschen med mångfaldsentreprenörer.

Dessutom tar vi upp den text han skrivit som handlar om tystnaden från svenska muslimer när det gäller att kritisera förtryck i islams namn, vilket Mosa Mazroui Sebdani menar beror på en rädsla för intern konflikt och en destruktiv låt-gå attityd när det gäller de egna leden.

Krossa rasismen, bli prenumerant!


Rak höger expanderar

I takt med att fler blir betalande prenumeranter har Rak höger kunnat expandera med fler skribenter och mer innehåll. Vi får inget presstöd, vi tar inte emot pengar från någon intresseorganisation eller lobbygrupp. Det är endast tack vare er prenumeranter vi kan fortsätta vara självständiga röster i en konform samtid. Så stort tack för att ni är med, utan er hade det inget av detta varit möjligt.

Den som vill stötta oss på andra sätt än genom en prenumeration får gärna göra det med Swish, Plusgiro, Bankgiro, Paypal eller Donorbox.

Swishnummer: 123-027 60 89

Plusgiro: 198 08 62-5

Bankgiro: 5808-1837

Eller klicka här för att prenumerera!


Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

2 Comments
Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Ivar Arpi i samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar.