Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Politikerna som blir rika av marknadsskolan
11
0:00
-1:08:52

Politikerna som blir rika av marknadsskolan

Först skapar de systemet, sedan blir de rika på det. I en ny bok – "De gränslösa" – visar dagens gäst Marcus Larsson hur politiker skor sig på den marknad de själva skapat.
11
Marcus Larsson. Foto: Stefan Jensen

Jag tvekade länge inför att skriva den där texten om att skolmarknaden är vänskapskorrumperad. Men jag gjorde det till slut, efter att ha tänkt på frågan länge, och texten publicerades i februari förra året här på Rak höger.

Varför jag tvekade? Jag har vänner och bekanta som arbetar för Academedia, Engelska skolan (IES), Thulegruppen, Svenskt Näringsliv, Timbro, Friskolornas riksförbund, Kreab, Almega, med mera. Jag är själv så insyltad att anteckningarna till texten gjordes i ett skrivblock från Timbro där bland annat omslaget till en bok med titeln “Den nödvändiga vinsten” pryder framsidan. 

I ett likadant anteckningsblock tog jag anteckningar inför dagens podd. Jag pratar med läraren och författaren Marcus Larsson som är ena halvan av Tankesmedjan Balans, vilket måste vara Sveriges minsta tankesmedja sett till antalet verksamma, men med störst genomslag per capita så att säga. Balans har bland annat visat hur de vinstdrivande bolagen i skolsektorn leder till ökade kostnader för kommunala skolor. Man blir av med elever och hela deras skolpeng, men eftersom man har ett bredare uppdrag måste man ha beredskap för eventuella nedläggningar eller inflyttning. Intäkten försvinner med eleven, men kostnaden finns till stor del kvar.

Marcus Larsson och Tankesmedjan Balans är aktuella med en ny bok – De gränslösa: en bok om politikers skolaffärer – som handlar om hur det kommer sig att det nästan bara är politiker som försvarar det nuvarande systemet. Här kartläggs personkopplingarna mellan de politiska partierna, välfärdsbolagen och lobbyorganisationerna. Svenska folket vill inte ha vinster i skolan, men ett kotteri av gamla vänner täljer guld i systemet. Kolla på Ilija Batljan och Samhällsbyggnadsbolaget som blivit rika på att känna kommunpolitiker som säljer fastigheter billigt till dem och hyr tillbaka dyrt. Och nu går Stefan Löfven in i PR-branschen han också. Vem vill bita handen som föder en?

Detta är klägget, som Håkan Juholt kallade det. 

Spelet är riggat och om det inte uppfyller alla kriterier för korruption så är det åtminstone inte vackert.

Bli prenumerant!En sista sak…

Om du tycker att det du tar del av här är värdefullt, så överväg gärna att bli en betalande prenumerant. Det är tack vare dig som jag och de andra på Rak höger, där även Under all kritik ingår, kan fortsätta vara självständiga röster.

Låt vårkänslorna ge dig en rak höger!

Uppgradera prenumerationen


Inför varje podd…

Inför varje avsnitt av podden diskuterar jag ämnet med er och tar med era frågor till samtalet. Det ni behöver göra för att delta i samtalet är att ladda ned Substackappen och vara med i Rak högers chatt. Många är redan med, men jag hoppas givetvis på fler.

För att gå med i chatten behöver du ladda ner Substackappen, som nu finns tillgänglig för både iOS och Android. Chattar skickas via appen, inte e-post, så slå på push-notiser så att du inte missar konversationen när den händer.


How to get started

  1. Download the app by clicking this link or the button below. Substack Chat is now available on both iOS and Android.

Get app

  1. Open the app and tap the Chat icon. It looks like two bubbles in the bottom bar, and you’ll see a row for my chat inside.

  1. That’s it! Jump into my thread to say hi, and if you have any issues, check out Substack’s FAQ.

Join chat


Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

11 Comments
Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Ivar Arpi i samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar.