Rak höger med Ivar Arpi
Under all kritik
PISA-resultatet bekräftar: alla blir allt dummare
5
0:00
-1:02:40

PISA-resultatet bekräftar: alla blir allt dummare

Anna-Karin och Ivar pratar om det senaste PISA-resultatet. Varför pratar ingen om att det mesta av försämringen förklaras av att andelen invandrarelever ökat över tid?
5

Anna-Karin och Ivar pratar om det senaste PISA-resultatet. Varför pratar ingen om att det mesta av försämringen förklaras av att andelen invandrarelever ökat över tid? Infödda svenska elever presterar i topp bland OECD-länderna, medan svenska elever med utländsk bakgrund ligger under OECD-snittet för de med utländsk bakgrund. Sverige och Finland har störst skillnad av alla OECD-länder mellan infödda elever och de med utländsk bakgrund. Men till skillnad från Finland har Sveriges elevbefolkning (åtminstone de som deltog i PISA) en stor andel med utländsk bakgrund (21,3%) som talar ett annat språk än svenska hemma (21,6%). Det innebär också att skillnaden mellan de två elevgrupperna får större effekt på det svenska resultatet.

Bli prenumerant

Det är en rejäl ökning sedan bottennoteringen 2012, då andelen med utländsk bakgrund var 14,9% i Sverige. Och eftersom skillnaden mellan grupperna bestått över tid betyder detta lite kontraintuitivt att svenska elever höjt sina resultat sedan 2012, även om rubrikerna antyder något annat. Det är bara i läsförståelse där elever med utländsk bakgrund sjunkit något sedan 2012, i matematik och naturvetenskap har resultatet förbättrats. Medan infödda förbättrat resultaten i både matematik, naturvetenskap och läsförståelse.

Något som är tydligt är att elever i alla OECD-länder har blivit sämre på det mesta sedan år 2000. Detta kan hänga samma med den omvända Flynn-effekten, alltså att befolkningar i rika länder får allt lägre IQ, medan det omvända gällde under hela 1900-talet. Vi pratar om vad som kan tänkas ligga bakom denna mer allmänna fördumning.


En sista sak…

Om du tycker att det du tar del av här är värdefullt, så överväg gärna att bli en betalande prenumerant. Det är tack vare dig som jag och de andra på Rak höger, där Under all kritik alltså ingår, kan fortsätta vara självständiga röster.

Låt hösten ge dig en rak höger!

Uppgradera prenumerationen

PS. Om ni föredrar Swish så går det precis lika bra. Skriv då er mejladress som meddelande. Swish: 123-027 60 89


Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

5 Comments
Rak höger med Ivar Arpi
Under all kritik
Anna-Karin Wyndhamn och Ivar Arpi slår både näven och handväskan i bordet om aktuella och rykande inaktuella händelser.