Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Patrik Lundberg: "Det pågår barnhandel inom adoptionsindustrin"
1
0:00
-58:06

Patrik Lundberg: "Det pågår barnhandel inom adoptionsindustrin"

I boken Adoptionerna kartlägger Patrik Lundberg skandalen med internationella adoptioner. Trots rapporter om barnhandel och oegentligheter har svenska myndigheter och organisationer inte gjort något.
1
Patrik Lundberg. Foto: Nicklas Thegerström

I dagens podd intervjuar jag Patrik Lundberg som skrivit boken Adoptionerna – ett granskande reportage (Natur & Kultur 2022) ihop med Alexander Mahmoud och Josefin Sköld. Det är något av det mest omskakande jag har läst. Därför är jag glad att få chansen att prata med en av författarna.

Rapporter om missförhållanden, misstänkt barnhandel och korruption har funnits sedan den internationella adoptionen tog fart i och med Koreakriget på 1950-talet. Varken ansvariga svenska myndigheter eller adoptionsorganisationer har agerat, trots att Sverige är det land i världen som tagit emot flest adoptivbarn per capita. Det går inte att säga att man inte har vetat. Ändå har man fortsatt. Man har inte ens utrett frågan ordentligt. Hur är det möjligt? 

Det och mycket annat pratar vi om i dagens podd.

Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.


I går publicerade jag en text som utgick från boken. Den kan man läsa här:

Rak höger med Ivar Arpi
Sveriges skamliga roll i den globala barnhandeln
Det kan inte stämma. Det kan inte ha gått till såhär. Det är för fruktansvärt, för utstuderat. Jag kommer på mig själva med att tänka dessa tankar om och om igen när jag läser Adoptionerna – ett granskande reportage av DN-journalisterna Patrik Lundberg, Alexander Mahmoud och Jos…
Read more

Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

1 Comment
Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Ivar Arpi i samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar.