Patriarkatets död borde bekymra fler
När män beter sig illa skylls det ofta på patriarkatet, men är problemet snarare att vi har för lite av patriarkatet? Det tävlingsinriktade syskonsamhälle vi skapat missgynnar båda könen.
Hur ska en man vara? Frågan har ställts så länge jag kan minnas, och mycket längre än så. ”Riktiga karlar käkar inte paté” var titeln på en bok i hyllan i mitt föräldrahem, minns jag. Jag minns att jag hade svårt att förstå hur en maträtt kunde hänga ihop med om man var en riktig karl eller inte. Successivt skulle jag förstå att allt är indelat, även när motsatsen påstås.
Indelningarna är godtyckliga, tids- och platsbundna, men alltid närvarande, skrev filosofen Ivan Illich i Genus. Bidrag till en historisk kritik av jämlikheten (Liber 1985). Innan boken gavs ut var han omhuldad av vänstern och den gröna rörelsen, för sin kritik av konsumism, teknokrati, sjukvård och skolan, men i och med genusboken lyckades han bli utstött ur vänstern, utan att för den sakens skull bli omfamnad av någon höger.
Enligt Illich var varken patriarkatet eller feminismen orsaken till det så kallade könskriget, utan snarare hur det ekonomiska systemet under den moderna eran tvingar in både män och kvinnor i samma form. Vi ska delta i ekonomin på exakt samma sätt, vara samma sorts rationella individer, eller economic man som det kallas.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Rak höger med Ivar Arpi to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.