Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Pågår det ett folkutbyte, Alice Teodorescu?
9
Preview
0:00
-5:05

Pågår det ett folkutbyte, Alice Teodorescu?

Sverige förändras snabbt, men fortfarande låser sig samtalet om det. Alice Teodorescu och jag går igenom vad som faktiskt stämmer om det så kallade folkutbytet, om svenskhet och mångfald.
9
Alice Teodorescu. Foto: Eric Josjö

Det började med ett dokument som Kalla Fakta på TV4 kom över. Där ansågs tecken synas på att Insamlingsstiftelsen för svensk konservatism, som står bakom Oikos, torgför konspirationsteorin om ett folkutbyte. Läser man dokumentet, som jag har gjort, så finns förvisso formuleringar som skulle kunna tolkas åt det hållet (även om de inte använder ordet folkutbyte). Konspirationsteorin handlar i korthet om att en elit försöker byta ut ursprungsbefolkningen mot invandrare, ofta specifikt muslimer.

Men frågar man Mattias Karlsson (SD), styrelseledamot i stiftelsen, och Arvid Hallén, ordförande i nämnda stiftelse, handlar den demografiska förändringen inte om någon konspiration eller plan. På Expressens debattsida skriver de:

Politiker eller andra makthavare har inte medvetet bestämt sig för att ”byta ut” Sveriges ursprungsbefolkning mot invandrare.

Det är däremot resultatet av den politik man fört under flera decennier, menar de.

Men eftersom det förekommer så många påståenden av vad andra tycker och tänker, och vad som är fakta, behöver detta diskuteras mer. En av dem jag ofta vänder mig till för att få rätsida på saker är

som nyligen startade här på Substack.

I dagens avsnitt pratar vi om på vilket sätt hon är svensk, hur jag hamnar utanför svenskheten ibland (en bedrift!), det positiva och negativa med mångfald, varför den demografiska förändringen ändå är en utmaning som inte lär lösas ut under överskådlig framtid och varför det enda vänstern har kvar i verktygslådan är att anklaga högern för extremism.

Listen to this episode with a 7-day free trial

Subscribe to Rak höger med Ivar Arpi to listen to this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Ivar Arpi i samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar.