Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Kungen av gatuvåldet – en dokumentär
3
0:00
-1:20:35

Kungen av gatuvåldet – en dokumentär

Filmaren Victor Palm gör dokumentär om Fight Club. Inte filmen, men så nära man kan komma i verkligheten: King of the streets (KOTS). Här får man inblick i den råaste av världar, på gott och ont.
3
Victor Palm under inspelning. Foto: Privat

Jag minns när jag såg UFC första gången någon gång under andra halvan av 1990-talet. Ultimate fighting, tror jag bara vi kallade det. En kompis hade hyrt ett VHS-band under disk på en tobaksaffär. Det var UFC 2, har jag förstått i efterhand. Det fanns inga regler och MMA var det ingen som visste vad det var. Här möttes olika stilar för att se vilken som var bäst. I alla fall minns jag en match där Pat Smith sitter grensle över Scott Morris, som inte kan försvara sig, och armbågar honom medvetslös. Det skrämde mig rejält. Jag minns att jag fick en iskall känsla av att se på det. Hur kunde detta finnas? Och på video dessutom? Min vän tyckte att det var ashäftigt och att jag var töntig som tyckte att det var obehagligt.

Sommarrabatt på prenumerationen!

Mycket har hänt sedan dess, även i mitt liv. Jag tycker fortfarande att det är obehagligt att se en viss sorts våld, i synnerhet där oskyldiga blir offer. Men jag insåg någon gång att våld är en del av den mänskliga naturen, det mänskliga tillståndet, och att det behöver hanteras på olika sätt. Och även om våld kan vara vidrigt, bokstavligt talat det värsta som finns, så är det också något njutningsfullt med våld. Rätt sorts våld. Rättmätig hämnd är ett evigt tema för allt berättande och genomgående en tematik i tv-serier och filmer. Och dueller där båda är med på reglerna, alltså modern kampsport. Det är något uråldrigt, ursprungligt med två män som gör upp i en ring, bur eller på sand i colosseum. Av någon anledning har detta blivit så gott som den enda sport jag verkligen bryr mig om, om det så är boxning, thaiboxning, MMA eller bareknuckle. Ibland skäms jag lite över det, men det är så det är. Det finns inget värre, inget lägre, och samtidigt inget bättre eller mer upphöjt.

Detta är en lång introduktion till dagens gäst Victor Palm. Han är filmare och fotograf med bas i Los Angeles, och själv kampsportare som går matcher. Jag tog kontakt med honom efter att ha sett en trailer till en dokumentärfilm om fenomenet King of the streets (KOTS) som han spelar in.

King of the streets är inte kampsport, inte ens sport. Det är underground, alltså olagligt, och för samman dem som vill slåss utan regler. Många kommer från fotbollsfirmornas värld, andra är vänster- eller högerextrema. Det sker på platser som nedlagda fabriksbyggnader, gångtunnlar och på tak. Underlaget är sällan mjukt, utan oftast betong eller cement.

Jag ska ärligt säga att jag har sett varenda match som går att se och att jag stöttar projektet på KOTSfilm.com. Men jag är samtidigt kluven inför King of the streets (vilket även är något Victor Palm pratar mycket om). Jag är inte någon slagskämpe. Så varför vill jag kolla? Varför fortsätter jag? Vad är det som lockar? Och en viktigare fråga, vad är det som lockar dem som är med? Vilka är de? Varför riskerar man livet på det här sättet? Om detta handlar dagens podd.

Jag tror det är första, och förmodligen sista, gången jag säger det, men känsliga lyssnare varnas.

Sommarrabatt på prenumerationen!


Jag rekommenderar alla som är intresserade att gå in och kolla på victorpalm.com för att se Victors fantastiska fotografier och filmer. Han går såklart att hitta på instagram också på @victorpalm.dop.

Och gå in och se på trailern till hans dokumentär om KOTS på KOTSfilm.comPrenumerera eller stötta Rak höger

I takt med att fler blir betalande prenumeranter har Rak höger kunnat expandera med fler skribenter och mer innehåll. Vi får inget presstöd, vi tar inte emot pengar från någon intresseorganisation eller lobbygrupp. Det är endast tack vare er prenumeranter vi kan fortsätta vara självständiga röster i en konform samtid. Så stort tack för att ni är med, utan er hade det inget av detta varit möjligt.

Den som vill stötta oss på andra sätt än genom en prenumeration får gärna göra det med Swish, Plusgiro, Bankgiro, Paypal eller Donorbox.

Swishnummer: 123-027 60 89

Plusgiro: 198 08 62-5

Bankgiro: 5808-1837

Eller klicka här för att prenumerera!


Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

3 Comments
Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Ivar Arpi i samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar.