Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Könskrig och feminism med Mathias Wåg
5
0:00
-1:26:50

Könskrig och feminism med Mathias Wåg

Han är AFA-killen som kan prata med högern. Vi satte oss ned för att prata om feminism, könskrig och mansrörelse, men också om samtalsaktivism och varför delar av vänstern vägrat ta vissa debatter.
5
Mathias Wåg. Foto: Privat

I dagens podd pratar jag med Mathias Wåg. Den som har diskuterat politik på Twitter känner honom (eller @guldfiske, som han kallar sig där) som en ganska vänlig motdebattör. Att han befinner sig långt ute på vänsterkanten har inte hindrat honom från att bli omtyckt av många till höger. Mig själv inräknad.

Han har sin bakgrund i AFA, Allt åt alla och annan utomparlamentarisk vänster. Han är i dag frilansjournalist och skriver återkommande i ETC, Arbetet, Flamman, Aftonbladet, med mera. Han är även ansvarig utgivare för den anarkistiska tidningen Brand. Han driver även podden Apans anatomi.

Första gången jag träffade Mathias utanför internet var när vi, ihop med Läsarpodden, gjorde ett gemensamt live-event där vi diskuterade JRR Tolkien (här kan man lyssna). Det var ett givande samtal, och jag har fått mycket positiv respons efter det.

Bli premiumprenumerant!

Anledningen till att jag bjöd in Mathias den här gången var ett par texter han skrivit nyligen. Båda utgick från live-showen som Hur kan vi-gänget hade nyligen, där jag deltog i panelen om “könskriget” ihop med David Eberhard, Navid Modiri, Paolo Roberto och Pamela von Sabljar.

Den ena texten ställde frågan: “Hur ser en debatt om könskriget ut när ena sidan är frånvarande? När ingen i samtalet är feminist.” Så jag tänkte att Mathias själv skulle kunna utgöra den feministiske paneldeltagare som saknades på scenen. Mycket av vårt samtal handlar om mansrörelsen, jämställdhet och feminism.

Den andra av hans texter handlade om samtalsaktivismen som Navid Modiri representerat under de fem åren med Hur kan vi: “På andra sidan scenen står en soffa, för andra samtalsdeltagare att glida in och lyssna från scenen. En stund sitter Flammans chefredaktör Leonidas Aretakis där ensam, i soffans yttersta hörn. En bild av vänstern i samtalsaktivismens salong?” skriver Mathias. “Vad har egentligen vänstern där att göra?”

Vi pratar om varför vänstern velat undvika debatter och högern velat ta dem. Varför vänstern kanske borde tänka om, och varför han själv dyker upp i min podd, trots våra olikheter.

Det är också ett samtal, snarare än någon intervju. Det kändes ärligare, med tanke på att jag själv är en deltagare i debatten.

Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.


Länkar från dagens avsnitt

“Efter samtalsaktivismens död måste vänstern kliva ut i ljuset” (Flamman 12/2)

Rak höger med Ivar Arpi
Tar du inget ansvar, Navid Modiri?
Listen now (116 min) | I lördags deltog jag på det sista live-eventet för Hur kan vi? Idésprutan och mångfrestaren Navid Modiri startade podden för fem år sedan i ett läge där många upplevde att det var svårt att prata om kontroversiella frågor. Han bjöd in gäster och lät dem tala till punkt, om än inte oemotsagt. Det i sig var kontroversiellt, och h…
Listen now

Inför (nästan) varje podd…

Inför (nästan) varje avsnitt av podden diskuterar jag ämnet med er och tar med era frågor till samtalet. Det ni behöver göra för att delta i samtalet är att ladda ned Substackappen och vara med i Rak högers chatt. Många är redan med, men jag hoppas givetvis på fler.

För att gå med i chatten behöver du ladda ner Substackappen, som nu finns tillgänglig för både iOS och Android. Chattar skickas via appen, inte e-post, så slå på push-notiser så att du inte missar konversationen när den händer.


How to get started

  1. Download the app by clicking this link or the button below. Substack Chat is now available on both iOS and Android.

Get app

  1. Open the app and tap the Chat icon. It looks like two bubbles in the bottom bar, and you’ll see a row for my chat inside.

  1. That’s it! Jump into my thread to say hi, and if you have any issues, check out Substack’s FAQ.

Join chat


Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

5 Comments
Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Ivar Arpi i samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar.