Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Joakim Lamotte – med rättvisan i egna händer
7
Preview
0:00
-53:58

Joakim Lamotte – med rättvisan i egna händer

Hur påverkar konstanta mordhot mot ens fru och barn en journalist? Det frågar jag Joakim Lamotte på scen i Uppsala. Och hur undviker han att börja anpassa sitt budskap till sin publik?
7
Foto: Morad Majlesi

Dagens avsnitt av Rak höger är lite annorlunda än vanligt. I går var första gången som jag spelade in podden inför publik, men det var något som verkligen gav mersmak. Jag vill tacka alla er som kom till Uppsala i går kväll för att vara med när jag intervjuade Joakim Lamotte som hade åkt hela vägen från Göteborg för att prata med oss om sin sprillans nya bok Där stormen är – en swishhoras betraktelser som ges ut på det nya och spännande förlaget No polar publishing, som även ger ut svenska översättningar av bland andra Douglas Murray och Andrew Doyle. 

Årets julklapp!

Joakim Lamotte behöver knappast någon introduktion, men om någon nu missat det så är han journalist sedan två decennier. Han har jobbat på SVT, bland annat på Uppdrag Granskning, men blev rikskänd när han som fristående journalist började livesända från runtom i landet på platser där det hänt saker. Just detta med att prata med vanligt folk om brännande frågor ansågs då, och fortfarande, som ett särskilt farligt grepp. Om man livesänder kan man ju inte redigera bort det man inte vill höra, eller det man inte vill att andra ska få höra. Hur ska man då veta att folk tycker rätt och uttrycker sig värdegrundscertifierat? Så kan vi inte ha det!

Att Joakim Lamotte dessutom har fått sin lön från frivilliga donationer, genom bland annat Swish, av hans lyssnare och tittare har inte gett honom någon status, utan tvärtom har hånats för det. Epitetet swishhora, som även är med i bokens undertitel, går alltså ut på att det är finare att få sin lön från skattesedeln via presstöd och den numera obligatoriska public service-avgiften, än att få den av folk som betalar frivilligt för något de uppskattar. Eftersom folk inte vet sitt eget bästa, enligt belackarna, är tvång fint och frivilligt fult.

Dagens samtal handlar om bland annat detta, men också om hur det är att leva med konstanta dödshot, om vilka frågor som är värda att bevaka, men även om risken att börja anpassa sitt innehåll till sin publik. I slutet tar vi in publikfrågor. 

Som sagt, tack alla som kom i går! Jag tror att jag kommer att göra om det här i framtiden.

PS. Nu kan man även läsa podden, om man föredrar det. Men det är en autogenererad transkribering av Substacks egen AI, och därför finns en del fel i texten. Så ha överseende! DS.


Julstämning på Rak höger

Den nuvarande julens ande uppfyller just nu dessa spalter med sin närvaro. Därför är det nu 30 procents rabatt på en årsprenumeration på Rak höger! Unna dig själv eller ge bort till någon du vill göra glad! Eller varför inte en rak höger till någon du vill förarga?

Passa på så länge lagret räcker!

Teckna årsprenumeration


Ge bort en hård julklapp

Som betalande prenumerant på Rak höger får man rabatt på Där stormen är, även om man inte kunde komma till liveeventet. Se nedan för mer information:

Listen to this episode with a 7-day free trial

Subscribe to Rak höger med Ivar Arpi to listen to this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Ivar Arpi i samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar.