Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Jägare och sportskyttar hotas av godtycklig myndighetsutövning
1
0:00
-1:39:14

Jägare och sportskyttar hotas av godtycklig myndighetsutövning

Hon är en av Sveriges främsta sportskyttar, men Pia Clerté är även landets främsta folkbildare på allt som rör skytte och vapenlagstiftning. Och områdets godtyckliga myndighetsutövning.
1

I dagens podd pratar jag med Pia Clerté. Hon är en av Sveriges främsta sportskyttar och tävlar regelbundet på både nationell och internationell nivå, och har samlat på sig ett antal SM-guld vid det här laget. Det var genom hennes engagemang för en rimlig vapenlagstiftning som jag upptäckte att frågan ens fanns. Förmodligen berodde det på kretsarna jag rörde mig i och var jag kom ifrån, men innan jag började ta del av Pia Clertés texter hade jag pinsamt lite kunskap om skyttesporterna i Sverige. Jag hade exempelvis ingen aning om att det var den sjunde största sporten i landet, med närmare 200 000 utövare. 

Så varför ville Morgan Johansson, som då var socialdemokratisk justitieminister, försvåra livet för sportskyttar och jägare? När man tittade närmare på påståenden som gjorde av honom och av polismyndigheten verkade det saknas belägg. Godtycklig maktutövning är kanske något av det mest provocerande som finns, och i vapenfrågan verkade det finnas mycket. Då jobbade jag fortfarande på Svenska Dagbladets ledarsida. Sedan dess har mitt eget intresse ökat, i och med att jag håller på att öva skytte inför en jägarexamen om ett par månader.

Men vad händer i vapenfrågan? Nu har vi fått en ny regering som innan den tillträdde lovade förbättra situationen för legala vapenägare, alltså sportskyttar, jägare och samlare. Men hur har det blivit? Jag åkte ut till Pia Clerté, som bor ute på vischan vid slutet av en grusväg, ihop med sambo, barn och två hundar. Ibland kan man nog höra hundarna under intervjun, för övrigt. Men förhoppningsvis stör det inte.


En sista sak…

Om du tycker att det du tar del av här är värdefullt, så överväg gärna att bli en betalande prenumerant. Det är tack vare dig som jag och de andra på Rak höger, där även Under all kritik ingår, kan fortsätta vara självständiga röster.

Låt sommaren ge dig en rak höger!

Uppgradera prenumerationen


Inför varje podd…

Inför varje avsnitt av podden diskuterar jag ämnet med er och tar med era frågor till samtalet. Det ni behöver göra för att delta i samtalet är att ladda ned Substackappen och vara med i Rak högers chatt. Många är redan med, men jag hoppas givetvis på fler.

För att gå med i chatten behöver du ladda ner Substackappen, som nu finns tillgänglig för både iOS och Android. Chattar skickas via appen, inte e-post, så slå på push-notiser så att du inte missar konversationen när den händer.


How to get started

  1. Download the app by clicking this link or the button below. Substack Chat is now available on both iOS and Android.

Get app

  1. Open the app and tap the Chat icon. It looks like two bubbles in the bottom bar, and you’ll see a row for my chat inside.

  1. That’s it! Jump into my thread to say hi, and if you have any issues, check out Substack’s FAQ.

Join chat


Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

1 Comment
Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Ivar Arpi i samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar.