Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Islamister ska inte få driva svenska skolor
10
0:00
-41:31

Islamister ska inte få driva svenska skolor

Axel Darvik, gruppledare för Liberalerna i Göteborg, vill inte att kommunen fortsätter betala ut skolpeng till den muslimska friskolan Römosseskolan. Men kan man verkligen vägra?
10
Axel Darvik (L).

Axel Darvik är gruppledare för Liberalerna i Göteborgs stad. Han är även grundskolenämndens ordförande. I dagens podd pratar vi om den muslimska friskolan Römosseskolan, om ekonomiska oegentligheter på skolan, om hur ledningen utreds för att ha fört skattepengar ur landet, om kopplingen till Muslimska brödraskapet, och om hur det gick till när styret i staden: Moderaterna, Demokraterna och Liberalerna, höll inne skolpengen i väntan på eventuell nedläggning av skolan.

Men så häromdagen bestämde sig kommunen för att ändå betala ut skolpengen, trots alla misstankar, alla fel Römosseskolan begått genom åren. Nu återstår att se om Römosseskolan läggs ned, eller om skolans överklagan vinner.

En väldigt ensam kritiker kritiserar dock beslutet och det är Axel Darvik. Han vill inte att staden betalar Römosseskolan. Som han säger till GP: “Rädslan att göra fel är större än viljan att göra rätt”. Och som han säger i podden: det står i skolan stadgar att pengar som blir över vid en nedläggning ska tillfalla Islamiska förbundet, som har starka kopplingar till Muslimska brödraskapet.


Läs mer här:

 • Göteborg ska betala 50 miljoner till Römosseskolan (8/12)

  “Efter att ha fryst pengarna till Römosseskolan i ett halvår ger politikerna nu upp alla juridiska processer, och betalar ut nästan 50 miljoner kronor till föreningen bakom skolan.
  – Det är rätt väsentligt att vi som politiker följer de lagar vi har, säger Sofie Gyllenwaldt (M).
  Men frågan har skapat en spricka i alliansstyret i Göteborg.
  – Rädslan att göra fel är större än viljan att göra rätt, säger Axel Darvik (L), som ännu inte vill betala.”

 • Hårda kritiken mot L, M och D om Römosse (17/11)

  “Liberalerna, Moderaterna och Demokraterna kör över de egna tjänstemännen och vägrar betala ut skolpeng till Römosseskolan.
  Men det saknar laglig grund, enligt förvaltningen.
  – Det enda vi riskerar är ett stort skadestånd på upp till 100 miljoner kronor. Och det är de alltså beredda att riskera, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka (S).”

 • Föräldrarna: Straffa inte barnen när ledningen gjort fel (25/11)

  “600 elever tvingas byta skola mitt i terminen om Römosseskolorna stängs. Föräldrar och elever GP pratar med är arga och besvikna på skolans ledning och tycker att den ska bytas ut.
  Samtidigt känner de sig maktlösa och orättvist behandlade av politiker och myndigheter.
  – Jag tycker att det är väldigt dåligt att barnen ska bli påverkade av det andra har gjort, säger Asma Jamal som går i årskurs 7 på Römosseskolan.”

 • Römosseskolan anmäler Axel Darvik (L) för förtal (20/11)

  “Römosseskolans styrelse polisanmäler kommunalrådet Axel Darvik (L) för förtal. Detta då de anser sig beskrivna som ”extremister” och ”kriminella”.
  – Jag kommer inte skrämmas till tystnad, svarar Axel Darvik.”

 • Beslutet att stänga Römosseskolan överklagas (5/11)

  “Styrelsen bakom Römosseskolan överklagar beslutet att stänga de tre muslimska friskolorna. De menar att det inte tagits hänsyn till barnen i beslutet och vill att stängningen av skolorna avbryts i väntan på nytt beslut.
  ”Känner Axel Darvik inte till att barnens bästa ska beaktas i all myndighetsutövning eller har han andra mål som är viktigare i sitt arbete som skolpolitiker?” skriver styrelsen i ett pressmeddelande.”


  Rak höger med Ivar Arpi förlitar sig helt på bidrag från läsare och lyssnare. Man kan bli gratisprenumerant eller betalande prenumerant. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.

  Börja prenumerera

  Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

10 Comments
Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Ivar Arpi i samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar.