Rak höger med Ivar Arpi
Under all kritik
Hur mycket sanning ligger det i Alex Schulmans lögner?
6
0:00
-51:55

Hur mycket sanning ligger det i Alex Schulmans lögner?

Ivar och Anna-Karin har läst Lapo Lappins granskning av Alex Schulmans relation till verkligheten. Får en roman påstå vad som helst om historia personer? Vad är ens sanning för begrepp?
6

Hur mycket får man skarva med sanningen innan det blir lögn? Finns det olika sorters sanning? Har man rätt att påstå felaktigheter om historiska personer? Dessa frågor har aktualiserats av den granskning som Lapo Lappin gjort i Kvartal, av påståendena som Alex Schulman gör i boken Bränn alla mina brev (2018). I den anklagar han sin morfar, Sven Stolpe, för att vara en “mordisk sadist”, som försökte mörda sin fru, Karin Stolpe. Anledningen var att hon hade haft en affär med Olof Lagercrantz, som var Sven Stolpes intellektuella rival. Men stämmer det verkligen?

I dagens avsnitt utgår vi från detta för att diskutera sanning, autenticitet och offentlighetens logik.

Påskrabatt på prenumerationen!


Lite mer om podden

Varje torsdag kommer ett nytt avsnitt där vi tar upp både aktuella och rykande inaktuella händelser. Den röda tråden är våra kritiska blickar.

Nu har vi ju just börjat, men tanken är också att interagera med er lyssnare. Vi vill gärna ha era frågor och tankar, som ni kan skicka i textform eller som ljudklipp, till underallkritikpodd@gmail.com.

Podden är en del av Rak höger, som är Sveriges allra minsta mediehus (till och med mindre än Kvartal). Så nu som redan prenumererar på Rak höger får automatiskt en prenumeration även på Under all kritik. Men man kan såklart prenumerera bara på Under all kritik också, om man föredrar det.

Podden går att hitta i appar där poddar finns. Eller så kan man lyssna i Substackappen, om man vill.


En sista sak…

Om du tycker att det du tar del av här är värdefullt, så överväg gärna att bli en betalande prenumerant. Det är tack vare dig som jag och de andra på Rak höger, där Under all kritik alltså ingår, kan fortsätta vara självständiga röster.

Eftersom påsken är den gladaste högtiden, med massa uppståndelse och allt, får man nu 30% rabatt på en prenumeration på Rak höger.

Påskrabatt på prenumeration!


Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

6 Comments
Rak höger med Ivar Arpi
Under all kritik
Anna-Karin Wyndhamn och Ivar Arpi slår både näven och handväskan i bordet om aktuella och rykande inaktuella händelser.