Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Helena Granström: "Jag identifierar mig mer med gubbarna i Metoo"
6
0:00
-1:22:12

Helena Granström: "Jag identifierar mig mer med gubbarna i Metoo"

Helena Granström är kulturskribent och författare aktuell med boken "Königsberg". Vi pratar om kön, genus och trans, om känslor, om den kvinnliga orgasmen och Michel Houellebecq.
6
Helena Granström

I dagens podd pratar jag med Helena Granström som är en av vår tids skarpaste hjärnor. Hon hittar nya infallsvinklar i ämnen där hjulspåren blivit för djupa för andra. Kanske beror det på att hon kommer från naturvetenskapen, med en licentiatexamen i matematisk fysik, och inte tänker som oss som främst läst humaniora och samhällsvetenskap. Något är det, och bra blir det.

Hon är också författare till ett antal skönlitterära böcker, varav den senaste heter Königsberg (Kaunitz-Olsson). Den handlar om Ada Seiler som har lämnat sin man och sina barn, och befinner sig på en klinik i Kaliningrad, den stad som tidigare hette just Königsberg.

Hon har fått De Nios Vinterpris och Harry ­Martinson-priset för sitt författarskap. Hon är även kulturskribent, och förekommer återkommande i bland annat Expressen, SvD, Sveriges Radio och Fokus. Det är främst hennes kulturtexter som samtalet i podden kretsar kring. Vi pratar om kön, genus och trans. Om den kvinnliga orgasmen, om varför hon identifierar sig mer med gubbarna i Metoo, om Michel Houellebecq och om känslors förhållande till rationalitet, och mycket mer.

Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.


Några texter av Helena Granström

I podden pratar vi om nedanstående texter. Jag kan ha missat att länka någon. Det är förstås bara ett axplock, det finns mer att hämta för den som söker.

“Houellebecqs romantiska pornorgrafi är en tröst” (Expressen 26/7 -19)

“Så kan den kvinnliga orgasmen förklaras” (Expressen 3/1 -20)

“Varför vågar män inte skriva om sex?” (Expressen 16/2 -21)

“Genusdebatten gör mig skräckslagen” (Expressen 26/11 -21)

“Socialismen kommer inte rädda klimatet” (Expressen 30/8 -21)

“Lagförslaget innebär en helt ny definition av kön” (Expressen 16/11 -21)

“Det handlar inte om genus utan om kön” (Expressen 15/12 -21)

“Känslan har hamnat i centrum – och samtidigt förlorat sitt innehåll” (Sveriges Radio 24/4)

“Att nå fram till världen – om den smärtsamma längtan efter att få leva fullt ut” (Sveriges Radio 15/7)


Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

6 Comments
Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Ivar Arpi i samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar.