Frans Sporsén: Gör som Trump – inrätta en svensk DOGE nu!
Regeringen borde göra som Trump och Milei: skapa en myndighet som granskar våra skattemedel. Vi behöver en ny slags SlösO – med mandat att stoppa ineffektivitet och korruption.
Sverige framställs ofta som ett föredöme i offentlig förvaltning, men i verkligheten präglas systemet av ineffektivitet, vänskapskorruption och välfärdsbrott i miljardklassen. Måste det verkligen vara så? I Argentina, där problemen är ännu större, har president Javier Milei blivit ett globalt fenomen med sitt frontalangrepp mot den svullna byråkratin. Hans valkampanj, som snarare påminner om ett avsnitt av Lyxfällan, gick ut på att rensa ut onödiga myndigheter och institutioner med ropet "afuera!" – väck! Framför en tavla fylld av myndighetsnamn rev han bokstavligen bort det ena efter det andra: “Myndigheten för sport och turism? Väck! Jämställdhetsmyndigheten? Väck!”
Denna kamp mot ineffektivitet och korruption har också inspirerat Donald Trump, som i sin kampanj föreslår att inrätta the Department of Government Efficiency (DOGE), som ska ledas av Elon Musk. Namnet må vara hämtat från en meme om en shiba inu-hund, men tanken är allt annat än ett skämt. Trump vill skapa en myndighet som granskar varje skattekrona – en idé som Sverige verkligen borde inspireras av. Med en av världens högsta skattekvoter och ständiga skandaler kring ineffektivitet och slöseri borde vi inte bara ta efter – vi borde göra det bättre.
Allt behöver inte ha en egen myndighet, och bara för att något låter bra så kan man inte ösa pengar på det, inte minst när staten håller på att gå bankrutt. Detta var anledningen till att motorsågen åkte fram (som jag skrivit om tidigare här på Rak höger). Att Elon Musk den senaste tiden har besökt Milei är inte en förvånande, han om någon har sett byråkratins fula tryne.
Sverige är inte immunt mot samma problem som Milei och Trump pekar på. Här går ineffektivitet och slöseri hand i hand med nepotism, där politiska lojaliteter ofta går före kompetens. Och medan USA fortfarande kan dölja sina brister genom ekonomisk tillväxt, är det desto svårare för Sverige, med vår stagnerande tillväxt och höga skattekvot. Här blir ineffektiviteten direkt kännbar för medborgarna.
Mindre uppenbart än välfärdsbrottsligheten är den utbredda vänskapskorruptionen, som är lika systematisk om än inte lika systemhotande. Det handlar om allt från kommunala prestigeprojekt där risken tas av skattebetalarna, men vinster ofta går till enskilda. Men också ett system av tjänster och gentjänster, som när generaldirektören för Sida medvetet obstruerade den tillträdande regeringens reformering av biståndspolitiken. Carin Jämtin har en lång karriär inom socialdemokratin bakom sig och visste precis vad hon gjorde när hon i strid med den aviserade omläggningen ändå gav ett miljardregn till S-märkta organisationer. Socialdemokraternas missbruk av utnämningsmakten under Stefan Löfvens och Magdalena Anderssons regeringar (2014-2022) är ett praktexempel på hur korruption och ineffektivitet har tillåtits frodas i svensk offentlig förvaltning. Över 20 lojala socialdemokrater tillsattes på höga myndighetsposter utan annonsering eller insyn, visar Adam Danieli i en rapport (Timbro 2021). Att grundlagen kräver saklighet och transparens har man struntat i, samt även Sveriges åtaganden enligt FN:s korruptionskonvention, menar han.
Denna typ av utnämningar, där personer snarare valts för sina politiska kopplingar än sina kvalifikationer, har lett till att viktiga myndigheter som Polismyndigheten, Socialstyrelsen och Sida styrts med ineffektivitet och partipolitiska agendor i fokus. När 90 procent av alla politiskt tillsatta chefer har socialdemokratisk bakgrund, står det klart att Sverige under Socialdemokraternas ledning rört sig mot en enpartistat. Offentliga medel och tjänster används för att belöna de egna och befästa politisk makt. Det går att åtgärda, om man har viljan.
Förutom rent slarv och slöseri, som när kommuner och regioner beställer dyra IT-system som inte fungerar, förekommer även regelrätt korruption och skumraskaffärer i gråzonen. Både Slöseriombudsmannen (SlösO) och Jens Nylander (med sin AI-drivna databas) har avslöjat enorma slöserier i den offentliga sektorn. Enligt Nylander finns så omfattande felaktigheter i fakturahanteringen att det skulle gå att spara upp till 90 miljarder kronor om de åtgärdas. Bland exemplen finns kommuner som betalat långt över marknadspris för tjänster och gjort tvivelaktiga inköp utan ordentlig upphandling. Nylanders arbete blottlägger en kultur av ineffektivitet och bristande ansvarstagande som inte skulle tolereras i näringslivet. Som att CSN skriver ut ut all sin information för att sedan scanna in den igen.
Och då har vi inte ens pratat om alla subventioner till olönsamma projekt, från vindkraft till grönt stål och batteridrömmarna på Northvolt.
Tillbaka till Mileis motorsåg. Argentina har nu för första gången på decennier en budget som inte har underskott, de har fått inflationen ner till vanliga nivåer, de betalar av sin statsskuld, och har en tillväxt på 8.5 procent. Detta är inget som ska tas för givet, saker kan ändra sig, men det är en indikation på att något går rätt.
Att ha en slöseriombudsman, och personer som Jens Nylander är bra. Medborgarengagemang är en pelare i ett demokratiskt samhälle. Men det räcker inte. Inte på långa vägar. Varför får detta fortsätta? Hur kan skatteslöseriet, nepotismen och korruptionen tillåtas fortsätta år efter år?
Om regeringen inte vill implementera en motorsåg, kunde de åtminstone göra som Trump och inrätta en svensk DOGE – en myndighet som granskar varje skattekrona och föreslår nedläggning av onödiga institutioner. Våra skatter är till för medborgarna – inte för slarv och politiska lojaliteter.
Frans Sporsén
Prenumerera eller stötta Rak höger
I takt med att fler blir betalande prenumeranter har Rak höger kunnat expandera med fler skribenter och mer innehåll. Vi får inget presstöd, vi tar inte emot pengar från någon intresseorganisation eller lobbygrupp. Det är endast tack vare er prenumeranter vi kan fortsätta vara självständiga röster i en konform samtid. Så stort tack för att ni är med, utan er hade det inget av detta varit möjligt.
Den som vill stötta oss på andra sätt än genom en prenumeration får gärna göra det med Swish, Plusgiro, Bankgiro, Paypal eller Donorbox.
Swishnummer: 123-027 60 89
Plusgiro: 198 08 62-5
Bankgiro: 5808-1837
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
Vi behöver definitivt göra som Milei! Lyssnar man på riksdagsdebatter så är ökad byråkrati lösningen på allt! Detta gäller samtliga partier men i huvudsak den rödgröna sidan!Det behövs nedläggning av ett stort antal myndigheter samt minskning av bla HR avdelningar inom offentlig verksamhet
🎯Huvudet på spiken, Frans!
”Back Propagation”
är ett av huvudkomponenterna i CNN/LLM/GPT tekniken, där the grandfather of AI, Sir Geoffrey Hinton ju får ett av årets Nobelpriser. De fantastiska resultaten i AI processen vore en omöjlighet utan back propagation, dvs Feedback-Återkoppling på svenska. Själva återkopplingsarkitekturen är teknikens ( och naturens) kärna, och kan med fördel appliceras såväl på den egna tankeprocessen, som i offentlig förvaltnings strukturer och processer. Framför allt det återkopplande processtänkandet i kombination med Naturens Energiminimeringsprincip -som även den renderat 3 av årets Nobelpriser- kunna leda till en substantiell höjning av effektiviteten i Sveriges Offentliga Förvaltning.
Gå nu vidare med ett konkret genomtänkt projekt i samverkan med Philip Syren och Jens Nylander, som underlag för vidare offentlig debatt!