Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
"Flickorna drabbas värst av våldet och vanvården"
7
0:00
-55:23

"Flickorna drabbas värst av våldet och vanvården"

Tvångsomhändertagna utlovas kunskapsbaserad vård. I realiteten blir det ofta mest förvaring av besvärliga barn och ungdomar. I en ny bok blottläggs dessutom hur utbrett våldet och övergreppen är.
7
Sabina Björk och Valeria Helander. Foto: Simon Rydén

I dagens podd pratar jag med Sabina Björk och Valeria Helander som är aktuella med boken I statens våld – en berättelse om SiS och de statliga ungdomshemmen (Fri tanke). Det är omskakande läsning. Bland annat får läsaren följa Nadja, som börjar tvångsvårdas på SiS som 11-åring. Inte för att hon har begått något brott, utan för att hon uppvisar det som kallas normbrytande beteende och att de frivilliga insatserna inte har fungerat. Hennes mamma är faktiskt hoppfull, trots allt. På SiS-hem utlovas ju kunskapsbaserad vård och psykologhjälp. Men någon vård blir det inte för Nadja. Ingen psykologhjälp, ingen vårdplan. Däremot utslagna tänder och ledskador efter våldsamma ingripanden av den statligt anställda personalen. Och hon är inte ensam om sina erfarenheter. Många har även vittnat om sexuella övergrepp.

Under många år har Statens institutionsstyrelse (SiS) – myndigheten som är ansvarig för att vårda samhällets mest sårbara och belastade barn och ungdomar – omgivits av skandaler och allvarliga varningsrapporter. Trots en årlig budget från skattebetalarna på 2,7 miljarder kronor, där varje plats kostar 12 000 kronor per dygn, är resultatet minst sagt bristfälligt. I vissa fall tycks den avsedda vården ha bytts ut mot statligt sanktionerat våld, där speciellt flickor är särskilt drabbade. Politiker lovar gång på gång reformer, men de systematiska bristerna kvarstår och ingen ställs till svars. Varför utkrävs inte något ansvar?

Valeria Helander är undersökande journalist på SVT, bland annat för Uppdrag granskning. Sabina Björk är beteendevetare och den visselblåsare som arbetade på en central position inom SiS ungdomsvård och larmade om missförhållanden.

Bli prenumerant!


Rak höger expanderar

I takt med att fler blir betalande prenumeranter har Rak höger kunnat expandera med fler skribenter och mer innehåll. Vi får inget presstöd, vi tar inte emot pengar från någon intresseorganisation eller lobbygrupp. Det är endast tack vare er prenumeranter vi kan fortsätta vara självständiga röster i en konform samtid. Så stort tack för att ni är med, utan er hade det inget av detta varit möjligt.

Den som vill stötta oss på andra sätt än genom en prenumeration får gärna göra det med Swish, Plusgiro, Bankgiro, Paypal eller Donorbox.

Swishnummer: 123-027 60 89

Plusgiro: 198 08 62-5

Bankgiro: 5808-1837

Eller klicka här för att prenumerera!


Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

7 Comments
Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Ivar Arpi i samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar.