Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Får en SvD-journalist samtidigt vara aktivist, Anna Careborg?
3
0:00
-51:08

Får en SvD-journalist samtidigt vara aktivist, Anna Careborg?

Sedan 2019 är Anna Careborg publisher på Svenska Dagbladet. Jag frågar henne om sanningssökande, om gränsen mellan journalistik och aktivism, "agendasättande journalistik" och lärdomarna efter metoo.
3
Anna Careborg, publisher på Svenska Dagbladet. Foto: SvD

Vad är en tidning? Det är både en dum och smart fråga, om jag får säga det själv. Kanske var den lättare att besvara när upplevelsen för de flesta var fysiskt avgränsad i papper, med en början och ett slut. I dag är tidningar både text, ljud och video, och även om pappret finns kvar så sker alltmer av verksamheten digitalt. Är en tidning mer av en idé nuförtiden? Eller är det bara en logga man sätter på olika saker?

Dagens gäst, Anna Careborg, är en av dem som inte bara tänkt mest på den här frågan, utan också arbetat praktiskt med den i många år. Sedan 2019 är Anna Careborg chefredaktör, ansvarig utgivare och vd – eller publisher som det heter – på Svenska Dagbladet.

I dagens avsnitt pratar vi om gränsen mellan journalistik och aktivism, vilka ställningstaganden som kan anses göra reportrar på SvD jäviga, lärdomar efter metoo, varför hon inte gillar begreppet “agendasättande journalistik” och om vad som skiljer nyhetsjournalistik från annat skrivande.

Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för oss på Rak höger att fortsätta vara en självständig röst.


Under all kritik är en ny podd på Rak höger!

Välkomna till en sprillans ny podd – Under all kritik! En podd med Ivar Arpi och Anna-Karin Wyndhamn. Vi frågade oss vad som fattades i världen och kom fram till det självklara svaret – ännu en podd. För en gångs skull när vi två pratar med varandra så ska vi inte prata om att vi har skrivit en bok ihop, även om vi just nämnde det. Det här är något helt annat. En del av er lyssnade kanske på avsnitten i Rak höger när Anna-Karin nyligen var med. Många hörde av sig efter det och tyckte att vi borde starta en podd ihop, och vi höll med, så därför är vi här nu.

I vårt allra första avsnitt, pratar Anna-Karin om varför kulturkriget spelar roll, trots att Elisabeth Marmorstein tycks tro något annat. Ivar pratar om metoo, och varför medierna aldrig tycks lära sig, med utgångspunkt i anklagelsen som Sara Skyttedal riktat mot Johan Ingerö. Det går att lyssna på i din vanliga podcastapp, i Substack-appen, eller här:

Rak höger med Ivar Arpi
Under all kritik – det allra första avsnittet!
Listen now (67 min) | Välkomna till en sprillans ny podd – Under all kritik! En podd med Ivar Arpi och Anna-Karin Wyndhamn. Vi frågade oss vad som fattades i världen och kom fram till det självklara svaret – ännu en podd. För en gångs skull när vi två pratar med varandra så ska vi inte prata om att vi har skrivit en bok ihop, även om vi just nämnde det. Det här är något helt…
Listen now

Varje torsdag kommer ett nytt avsnitt där vi tar upp både aktuella och rykande inaktuella händelser. Den röda tråden är våra kritiska blickar.

Nu har vi ju just börjat, men tanken är också att interagera med er lyssnare. Vi vill gärna ha era frågor och tankar, som ni kan skicka i textform eller som ljudklipp, till underallkritikpodd@gmail.com.

Podden är en del av Rak höger, som är Sveriges allra minsta mediehus (till och med mindre än Kvartal). Så nu som redan prenumererar på Rak höger får automatiskt en prenumeration även på Under all kritik. Men man kan såklart prenumerera bara på Under all kritik också, om man föredrar det.

Podden går att hitta i appar där poddar finns. Eller så kan man lyssna i Substackappen, om man vill.


Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

3 Comments
Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Ivar Arpi i samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar.