Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
I dag ångrar Emelie sin könskorrigering
8
0:00
-1:15:02

I dag ångrar Emelie sin könskorrigering

I dagens podd pratar jag med Emelie Köhler som blivit något av ett ansikte utåt för de som ångrar sin könskorrigering.
8
Emelie Köhler. Foto: Privat.

Emelie Köhler levde fyra år som trans, men påbörjade sedan resan tillbaka. Från könstransition till detransition. Hon har medverkat i “Tranståget” som gjordes av SVT Uppdrag Granskning. Och nyligen deltog hon i Sverige Möts i debatt om samma ämne. Hon har på kort tid blivit ansiktet utåt för den växande rörelsen av transpersoner som ångrat sig. För den som vill veta mer har hon ett instagramkonto som heter Detrans Dissident och driver en hemsida som heter detransinfo.se

Det svåra med transfrågan är att hitta balansen mellan att kritisera delar av ideologin bakom, och samtidigt värna de unga sårbara människor som dragits med. På sin instagramsida skriver Emelie att hon ömmar för transpersoner men är kritisk till idéerna bakom. Det ligger såklart delvis i betraktarens öga om man lyckas med den balansgången, men jag tror det är ett viktigt medskick för alla oss som pratar om transfrågan. 

Jag är glad att Emeilie Köhler är med i podden och berättar sin historia. Även om det är en sliten klyscha så är det bra att prata med människor och inte bara om dem.


Länkar till sånt vi nämner i avsnittet

  • Min intervju med Aleksa Lundberg länk.

  • Min intervju med Abigail Shrier länk.

  • Svenska kyrkans öppna brev till transpersoner och min text om det länk.

  • Emelie Köhler i Sverige Möts länk.

  • Tranståget i Uppdrag Granskning länk.

  • Studie på 100 detransitionerade länk.

  • En annan studie om detransitionerade länk. (Denna visar bland annat att man får mer stöd under transitionen än under detransitionen.)

  • Svensk långtidsstudie om hur de som genomgått könskorrigering mår länk.

  • En lite äldre internationell uppföljningsstudie på transpersoners mående efter könskorrigering länk.


Rak höger med Ivar Arpi förlitar sig helt på bidrag från läsare och lyssnare. Man kan bli gratisprenumerant eller betalande prenumerant. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.

Börja prenumerera

Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

8 Comments
Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Ivar Arpi i samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar.