20 Comments
Jul 31, 2023Liked by Ivar Arpi

Hej Karin, hej Ivar,

Jag har följt Ivar ganska länge nu, och även andra personer som exempelvis Henrik Jönsson, men detta var det bästa jag har hört på många år. Tack Gud för att det finns kvar människor som ni! Jag är 70 år och min typ verkar att vara på utdöende och det är med stor sorg jag har sett vårt land kana utför slänten pga alla fega, mesiga och konflikträdda människor. Man måste orka och våga ta konflikter när det är nödvändigt, annars tar de konfliktbenägna över. Jag är så TRÖTT på självförakt och lågaffektivt bemötande! Jag hoppas samhällsutvecklingen svänger nu om än för lite och för långsamt. Fortsätter vi i nuvarande spår är vårt Europa snart ett minne blott. Det behövs det inger befolkningsutbyte för, det räcker med fegisar som bara ser till sina egna omedelbara intressen.

Expand full comment
author

Roligt att höra, Birger!

Expand full comment

Så skönt att höra friska människor tala med varandra!

Expand full comment

Helt underbart att lyssna och känna med er idag.

Jag är stolt över er och glad att jag kan stötta er med mina pengar frivilligt.

Däremot tvingas jag att försörja så många urusla journalister på SR och Svt med konfiskerade pengar som lagstiftarna tvingar mig till.

Bort med monopolet!

Expand full comment

Tack för en bra podd. Jag tycker att det skulle vara intressant om ni tittade på den väg Finland har valt. Ett land där yttrandefriheten har lika djupa rötter som i Sverige. Prästen Anders Chydenius, som var pappa till yttrandefrihetsförordningen kom ju förövrigt från den östra riksdelen. Samtidigt har man i Finland alltid tvingats vara realist. När vi ersatte vår gamla hädelselag med lagen om hets mot folkgrupp, reformerade man i Finland hädelselagen till en lag om trosfred. Att bränna religiösa skrifter på det provocerande sätt som nu sker i Sverige är därför inte tillåtet i Finland. Syftet med den finska lagen är att befrämja fredlig samexistens mellan människor och religioner. Kanske har vi något att lära av dem, nu när Sverige inte är så genomsekulariserat som det förr syntes vara. Det är i alla fall värt att undersöka.

Expand full comment

Håller med, å ena sidan dessa mullor med sitt medeltida synsätt på demokrati, kvinnor, demokrati och annat. Å andra sidan dessa dårar som bränner koraner och bara vill ställa till med stök och kanske saboterar vår NATO-ansökan. Jag måste erkänna att jag är kluven inför detta. Finland har fått lära sig realpolitik i förhållande till Sovjet, trots detta är de precis lika demokratiska och fria som vi i Sverige.

Expand full comment

Människor som använder ordet islamofobi skall inte tas på allvar. Det är ett hittepåord fullt i klass med tidigare brunsmetning. Det är lätt att stå upp för vår frihet när den inte hotas. Det är just när någon hotar tex yttrandefriheten som vi prövas. Det är riskabeltt att leva. Olika hot måste mötas med fasthet, trots riskerna. Rädsla är ingen bra utgångspunkt för politiken.

Jag tror att det finns ett bibelord ungefär som följer: Hämnden är min, säger Herren. Förmodligen finns motsvarande i koranen, även om jag just nu inte kan hitta det.

Expand full comment

Den bästa analys jag hört om koranbränningarna.

Expand full comment

Riktigt bra avsnitt!!

Bästa jag hört från dig Ivar! Kände instinktivt att skrika "You have my axe!" 💪❤️

Expand full comment

Rörande enig.

Expand full comment

Tack!

Expand full comment

Ivar & Anna 💪

Expand full comment

Ivar är som bäst, rakryggad, lite arg. Tror att Anna-Karin lockar fram det bästa med Ivar. Under all kritik är ofta bättre än En rak höger.

Expand full comment

Har ni sett den här? En nyanserad muslim

https://youtu.be/cz4ZGs31cmA

Expand full comment

Absolut den bästa podden ni har gjort ihop! Var en fröjd att lyssna på er. Tack!

Expand full comment

Tror mig kunna skönja ett visst heligt vrede över sakerna tillstånd hos Ivar i denna podd - en känsla som många delar, men inte riktigt vet hur den ska kunna ges uttryck. Supertack Anna-karin och Ivar, för all klar logik och goda argument!

Expand full comment

Klockren analys av islam och islamisternas sanslösa krav och anspråk på följsamhet. Men hur mycket betyder vår NATO-ansökan, när vi ”niger” inför muslimska länder? Sitter vi mellan a rock and a hard place just nu? Tack för en bra podd, är nybliven prenumerant.

Expand full comment

Tror det är många svenskar idag som känner sig som om de är i minoritet bland alla muslimer i Sverige och som därför inte vågar protestera. Och när vi får hit migranter på grund av att de ekonomiska bidrag vi ger, våra liberala medborgarlagar och för att de flyr av politiska skäl kan vi då förvänta oss att de känner som att Sverige är deras hemland. Nej Sverige är bara en plats man bor på inget annat. F.ö undrar jag om det var en så god idé att ta bort lagen om trosfrihet i Sverige. Då öppnar man ju upp för religionsstrider. I Frankrike har man inte längre någon statskyrka och där har man ännu större problem med islamister än vad vi hittills haft. I den bästa av världar är religion en privat angelägenhet som man inte prackar på andra men hur många muslimer klarar av det ansvaret.

Expand full comment