Rak höger med Ivar Arpi
Under all kritik
De intellektuellas förräderi
7
0:00
-59:07

De intellektuellas förräderi

Anna-Karin och Ivar har lyssnat på Niall Ferguson om de intellektuellas förräderi, på 1920-talet så väl som i dag. Då var det extremhögern som lockade, i dag är det wokevänstern.
7
Niall Ferguson.

I detta avsnitt av Under all kritik diskuterar Ivar Arpi och Anna-Karin Wyndhamn en artikel av Niall Ferguson som fick rubriken The Treason of the Intellectuals, med referens till en artikel med samma titel av den franska filosofen Julien Benda som publicerades 1927. Benda kritiserade sin tids intellektuellas dragning till fascism, nazism och annan extremhöger. Ferguson menar att något motsvarande skett i dag, men där det i stället är wokeideologin som korrumperat vår tids intellektuella.

Vidare diskuteras påståendet att “pendeln har svängt” vad gäller identitetspolitik. Vad gäller metaforer är nog detta en av de mer vilseledande. Det finns inte mycket som tyder på att wokevänstern är på reträtt, annat än några små segrar. Tvärtom är själva tanken på en backlash något som används för att motivera ännu mer genomgripande förändringar. Kulturrevolutionen fortsätter.

Bli prenumerant!


Rak höger expanderar

"Rak höger med Ivar Arpi" började som ett soloprojekt, men såhär tre år in har publikationen vuxit rejält. Nästan 21 000 prenumeranter har visat att det finns en efterfrågan på vad vi gör, vilket är otroligt roligt.

Sedan ungefär ett år tillbaka har

och varit återkommande skribenter, vars texter och granskningar har fått stort genomslag både hos er läsare och i andra sammanhang.

I takt med att fler har blivit betalande prenumeranter kan Rak höger fortsätta att bygga ut sin verksamhet. I veckan lanserades

och, och fler blir det. Utöver det viktigaste, att det ger mer läsning till prenumeranterna, tycker jag personligen att det är kul att få kollegor. Rak höger är inte längre ett soloprojekt, utan en större publikation som samlar allt fler.

Jag vill också passa på att påminna vad som gör oss annorlunda. Vi får inget presstöd, vi tar inte emot pengar från någon intresseorganisation eller lobbygrupp. Det är endast tack vare er prenumeranter vi kan fortsätta vara självständiga röster i en konform samtid. Så stort tack för att ni är med, utan er hade det inget av detta varit möjligt.

Bli prenumerant!Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

7 Comments
Rak höger med Ivar Arpi
Under all kritik
Anna-Karin Wyndhamn och Ivar Arpi slår både näven och handväskan i bordet om aktuella och rykande inaktuella händelser.