Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Cormac Mccarthy och mörkret utanför
6
0:00
-1:15:31

Cormac Mccarthy och mörkret utanför

I tisdags avled Cormac Mccarthy, en författare vars böcker både skrämmer och charmar. Litteraturvetaren Fredrik Svensson har ägnat sin forskarkarriär åt att analysera och förstå hans författarskap.
6
Fredrik Svensson. Foto: Peter Eriksson

I veckan som gick avled författaren Cormac Mccarthy, 89 år gammal. Hans böcker innehåller ofta slumpartat, meningslöst, skoningslöst och chockerande våld. Men har samtidigt ett språk som på något sätt återförtrollar världen. Från första stund när jag plockade upp Blodets meridian (1985) för fem år sedan både skrämdes och charmades jag av vad jag läste. Som ingen annan författare lyckas han, inte bara i den boken, ruska om och utmana, få mig att tänka efter. Känna efter. Världen blir på en gång främmande och mer närvarande. Det går inte att slöläsa Cormac Mccarthy. 

Som tur är har jag inte hunnits läsa alla hans böcker ännu, men någon som har det är dagens poddgäst – Fredrik Svensson – som är litteraturvetare verksam på Gävle högskola. Han disputerade 2020 med avhandlingen Ideology and symbolism in the novels of Cormac Mccarthy. Och när Outer Dark (1968), som är Cormac Mccarthys andra roman, översattes till svenska förra året kontaktade förlaget Fredrik Svensson och undrade om han kunde skriva efterordet.

Det fanns bara en hake, visade det sig. Cormac Mccarthy ville själv läsa och godkänna efterordet. Mer om det i podden.

Bli prenumerant!

Cormac Mccarthy (1933-2023). Foto: Getty images

En sista sak…

Om du tycker att det du tar del av här är värdefullt, så överväg gärna att bli en betalande prenumerant. Det är tack vare dig som jag och de andra på Rak höger, där även Under all kritik ingår, kan fortsätta vara självständiga röster.

Låt vårkänslorna ge dig en rak höger!

Uppgradera prenumerationen


Inför varje podd…

Inför varje avsnitt av podden diskuterar jag ämnet med er och tar med era frågor till samtalet. Det ni behöver göra för att delta i samtalet är att ladda ned Substackappen och vara med i Rak högers chatt. Många är redan med, men jag hoppas givetvis på fler.

För att gå med i chatten behöver du ladda ner Substackappen, som nu finns tillgänglig för både iOS och Android. Chattar skickas via appen, inte e-post, så slå på push-notiser så att du inte missar konversationen när den händer.


How to get started

  1. Download the app by clicking this link or the button below. Substack Chat is now available on both iOS and Android.

Get app

  1. Open the app and tap the Chat icon. It looks like two bubbles in the bottom bar, and you’ll see a row for my chat inside.

  1. That’s it! Jump into my thread to say hi, and if you have any issues, check out Substack’s FAQ.

Join chat


Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

6 Comments
Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Ivar Arpi i samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar.