Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Bryr sig fakta om våra känslor, Fredrik Svenaeus?
7
0:00
-1:06:12

Bryr sig fakta om våra känslor, Fredrik Svenaeus?

Filosofen Fredrik Svenaeus hoppar gärna ned från elfenbenstornet för att delta i samhällsdebatten. Hans nya bok kullkastar mycket av det vi tar för givet om känslornas plats i relation till förnuftet.
7
Fredrik Svenaeus. Foto: Youtube

I dag pratar jag med Fredrik Svenaeus som är filosof och professor vid Centrum för praktisk kunskap vid Södertörns högskola. Södertörn är lite som Södermalm i bemärkelsen att alla har en uppfattning om hur folk är där, hur de tänker och ser ut, utan att man för den sakens skull har närmare bekantskap med det. Inte för att fördomarna inte stämmer, vad vet jag, men Fredrik Svenaeus passar inte in i någon mall som jag känner till i alla fall.

Utöver vetenskapliga artiklar har han skrivit ett antal populärvetenskapliga böcker som jag läst med stor behållning, som Homo Patologicus: Medicinska diagnoser i vår tid från 2013 och Det naturliga: en kritik av queerteorin, transhumanismen och det digitala livet från 2019.

Bli prenumerant!

Hans senaste bok heter Världen vaknar: känslornas plats i människans liv och kom förra året (Gidlunds förlag). Den handlar om känslolivets rättmätiga plats i våra liv. Genom historien har känslor ofta setts som något som står i motsats till förnuftet, något vi måste frigöra oss från för att kunna nå upplysning. Fredrik Svenaeus menar att det är en vantolkning av känslorna, som alltid är med oss, och leder vår blick. Känslolivet förtjänar därför en uppvärdering, inte minst av filosofer som han själv. Dessutom är det kanske främst känslorna som skiljer oss från artificiell intelligens, vilket gör dem än mer värdefulla i dag.

Vi pratar också om en debatt han deltog i på DN:s kultursida, där han skrev om att dagens psykiatri inte har fler svar än psykoanalysen. Samtalet handlar även om samtidens terapikultur och diagnosernas roll i människors meningsskapande.


Rak höger expanderar

I takt med att fler blir betalande prenumeranter har Rak höger kunnat expandera med fler skribenter och mer innehåll. Vi får inget presstöd, vi tar inte emot pengar från någon intresseorganisation eller lobbygrupp. Det är endast tack vare er prenumeranter vi kan fortsätta vara självständiga röster i en konform samtid. Så stort tack för att ni är med, utan er hade det inget av detta varit möjligt.

Den som vill stötta oss på andra sätt än genom en prenumeration får gärna göra det med Swish, Plusgiro, Bankgiro, Paypal eller Donorbox.

Swishnummer: 123-027 60 89

Plusgiro: 198 08 62-5

Bankgiro: 5808-1837

Eller klicka här för att prenumerera!


Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

7 Comments
Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Ivar Arpi i samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar.