Rak höger med Ivar Arpi
Under all kritik
Bo Rothstein: Detta universitet är bortom räddning
7
0:00
-1:04:54

Bo Rothstein: Detta universitet är bortom räddning

Anna-Karin och Ivar intervjuar Bo Rothstein om varför han ställde in sin gästprofessur på Linnéuniversitetet, och om identitetspolitik, akademisk frihet och demokratisk socialism.
7
Transcript

No transcript...

Bo Rothstein. Foto: Simon Ryden/Fri tanke

För lite mindre än ett år sedan utlystes en tjänst i design på Linnéuniversitet där man krävde att den sökande skulle omfamna ”normkritik, dekolonialism, feminism, queerteori och teorier om posttillväxt”. Bo Rothstein, Sveriges kanske mest meriterade statsvetare, slängde iväg en ansökan. Det var underhållande läsning, men med en allvarlig underton. Bör verkligen ett universitet kräva ideologisk lydnad av sina forskare? Vad händer om någon kommer fram till “fel” svar?

20% rabatt på årsprenumerationer!

När det hela blev uppmärksammat drog han tillbaka sin ironiska ansökan, men erbjöd sig i stället att vara gästprofessor i en månad och föreläsa om forskningens autonomi. Utan arvode. Linnéuniversitetet nappade och allt såg ut att falla ut väl, tills Bo Rothstein läste universitetets remissvar till UKÄ, angående akademisk frihet och cancelkultur. I remissvaret nämns inte utlysningen, som var hela anledningen till att Rothstein nu skulle komma till Linnéuniversitetet. Såhär svarade han i mejlet som han skickade till institutionen:

Jag ser det som ett föga hedervärt och närmast bedrägligt agerande av Linnéuniversitetet att inte ta upp detta i massmedia och av mig uppmärksammade exempel på en tydlig inskränkning i forskningens frihet. Formuleringarna man enligt ovan använder sig av saknar bäring i Linnéuniversitetets faktiska agerande. För mig innebär detta att Linnéuniversitetet måste anses vara bortom räddning när det gäller att föra en seriös diskussion om den akademiska friheten. Därmed blir min utlovade vistelse för att diskutera denna fråga en för mig bortkastad tid.

Om detta handlar dagens podd. Men också om hans nya bok – Grundbulten – tillit och visionen om en liberal socialism (Fri tanke 2023) – som förutom ovanstående problem även behandlar hur anställda kan driva företagen de arbetar på. Det är utmanande tankar, och ovanliga i svensk politisk debatt. Om inte annat därför är boken läsvärd – den passar inte riktigt in i den dagspolitiska debatten, utan tillför syre.


Välkomna, alla nya prenumeranter!

Hemskt roligt att så många nya prenumeranter har hittat hit. Ni är varmt välkomna! Detta är vad ni kan förvänta er:

  • Varje tisdag släpps ett nytt avsnitt Rak höger

  • Varje torsdag släpps ett nytt avsnitt av Under all kritik. 

  • Varje vecka publiceras en text av mig, Susanna Birgersson, Anna-Karin Wyndhamn eller någon annan (fler skribenter kommer snart).

Om andra texter och poddar tillkommer, så får det ses som en bonus.

Om du tycker att det du tar del av här är värdefullt, så överväg gärna att bli en betalande prenumerant. Det är tack vare dig som jag och de andra på Rak höger, där Under all kritik alltså ingår, kan fortsätta vara självständiga röster. Låt februari ge dig en rak höger!

Just nu är det 20 procents rabatt på årsprenumerationer.

20% rabatt på årsprenumerationer!


Tidigare avsnitt med Bo Rothstein

Share


Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

7 Comments
Rak höger med Ivar Arpi
Under all kritik
Anna-Karin Wyndhamn och Ivar Arpi slår både näven och handväskan i bordet om aktuella och rykande inaktuella händelser.