Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Björn Olsen sågar Sveriges coronahantering
17
0:00
-1:10:44

Björn Olsen sågar Sveriges coronahantering

Snart två år har gått sedan pandemin bröt ut. Coronakommissionen har släppt sitt andra delbetänkande med slutsatser om hur Sverige hanterade utbrottet.
17
Björn Olsen. Foto: Uppsala universitet

Dagens gäst var en av dem som tidigt var kritisk till den svenska strategin. Redan i januari 2020 varnade Björn Olsen för att det som skedde i Kina skulle utveckla sig till en pandemi. Han avrådde svenskar från att åka till Alperna under sportlovet, medan Folkhälsomyndigheten ignorerade det. Han förordade att de som återvände skulle sättas i karantän, vilket återigen Folkhälsomyndigheten inte tyckte var nödvändigt. Sedan dess har mycket hänt.

Björn Olsen är professor och överläkare i infektionssjukdomar. Han är en av de mer internationellt framstående forskarna i Sverige inom sitt fält. Han har även skrivit boken ”Pandemin – myterna, fakta, hoten” som gavs ut på Norstedts 2010. I juli förra året sommarpratade han i P1, vilket ledde till skarpa reaktioner från en del håll, eftersom han inte var team Folkhälsomyndigheten.

I dagens podd pratar vi om Coronakommissionens delbetänkande som publicerades i fredags, olika vägval och vad ett mer vetenskapligt förhållningssätt till pandemin hade kunnat ge. 


Det andra delbetänkandet av coronakommissionen utvärderar inte hela coronastrategin i detta betänkande, utan väntar med det till slutbetänkandet presenteras i början av 2022. På pressträffen sammanfattade man sina huvudsakliga slutsatser såhär: 

  • Sveriges hantering har präglats av senfärdighet 

  •  Pandemiberedskapen var undermålig

  • Smittskyddslagstiftningen var och är otillräcklig

  • Smittskyddet är och var decentraliserat och fragmenterat

  • Hälso- och sjukvården har med kort varsel ställt om och klarat av vården av sjuka i covid-19, men det har skett till priset av extrem belastning på personal och att annan vård skjutits upp.

Man konstaterar också att det finns områden en besvärande brist på data som gjorde det svårare att övervaka pandemin när den pågick, men också att utvärdera hanteringen i efterhand.


Tidigare avsnitt på samma tema: “Lisa Bjurwald om mediernas coronasvek” (30/5)


Rak höger med Ivar Arpi förlitar sig helt på bidrag från läsare och lyssnare. Man kan bli gratisprenumerant eller betalande prenumerant. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.

Börja prenumerera

Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

17 Comments
Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Ivar Arpi i samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar.