Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Är vi redo för krig, Carl-Oskar Bohlin?
2
0:00
-53:48

Är vi redo för krig, Carl-Oskar Bohlin?

I ett uppmärksammat tal bad Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, svenska folket att ta beredskapsfrågorna på större allvar. Det kan bli krig i Sverige, sade han. Hur väl rustat är landet?
2
Carl-Oskar Bohlin och Ivar Arpi. Foto: Benjamin Onne

Carl-Oskar Bohlin är minister för civilt försvar, som även har ansvar för civilförsvar. Ja, det är två olika saker och om ni lyssnar på avsnittet så kommer ni få höra ministern själv förklara skillnaden. Han är förmodligen mer känd än försvarsministern, som ansvarar för det militära försvaret, även båda huserar på Försvarsdepartementet. Där spelades även intervjun in, och i mötesrummet hängde dolkar på väggen, vilket kändes oerhört passande. 

Carl-Oskar Bohlin höll ett mycket uppmärksammat tal på Folk och försvar i Sälen tidigare i år som fick många att reagera. Han sade bland annat att: “Det kan bli krig i Sverige”.

20% rabatt på årsprenumerationer!

Som en direkt konsekvens av talet ökade antalet ansökningar till de frivilliga försvarsorganisationerna, varav Hemvärnet är den mest kända. Andra ansåg att talet var alarmistiskt, att Bohlin skrämde barn och försämrade säkerhetsläget.

Jag ska inte säga vad jag tycker om det senare resonemanget, utan låter ministern själv svara på den kritiken i intervjun.

Bli prenumerant


PS. DS.

Jag råkade klippa mig precis innan jag skulle göra intervjun, och insåg efteråt att det skulle se ut som att jag härmat Carl-Oskar Bohlin. Det är så seriös jag är som journalist, att jag är beredd att ändra mitt eget utseende för att invagga mina intervjuoffer i falsk trygghet. Eller så är jag så jagsvag att jag inte kan boka in en intervju med en makthavare utan att börja härmas. Vem vet? I alla fall är det därför vi båda är med på bilden.


Avsnitt på liknande tema


Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

2 Comments
Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Ivar Arpi i samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar.