Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Anders Lindberg: "Militär styrka är det enda Ryssland förstår"
11
0:00
-57:55

Anders Lindberg: "Militär styrka är det enda Ryssland förstår"

Det är bråttom. Men politikernas stora ord om upprustning backas inte upp av handling, menar Anders Lindberg. Och Rysslands mål tar inte slut i Ukraina. Inom 5 år kan kriget vara här, menar han.
11
Anders Lindberg. Foto: SVT/Youtube

I dagens podd pratar jag med Anders Lindberg, som är politisk chefredaktör på Aftonbladet. Så gott som varje gång vi träffas är det för att vi tycker olika och ska debattera något. Det kan röra koranbränningar, migrationspolitik eller hur den sittande regeringen gör ett bra jobb eller inte. Eller könstillhörighetslagen, för den delen. Och debattera kommer vi fortsätta att göra, när underhållningsvåldsarenorna på SR och SVT eller andra bjuder in till det. Jag har alltid uppfattat det som att Anders Lindberg, precis som jag, gillar en skarp debatt, vilket inte gäller alla man träffar i de där sammanhangen. 

Vi håller inte med varandra om särskilt mycket. Men jag tycker också att det finns en fråga som trumfar så gott som alla andra, och det är försvaret av Sverige. Vi delar land vilket också gör att vi delar öde. Oavsett hur riksdagen röstade i könstillhörighetslagen i dag så skiter Ryssland i vilket kön vi har om vi hamnar i konflikt. Häromdagen skrev Anders Lindberg en längre artikel med rubriken: “Inom fem år kan kriget vara över oss”. Det var något av det bästa jag läst på temat. Om två veckor kommer Försvarsberedningens slutrapport och hittills har våra politiker varit stora i orden, men inte skjutit till resurserna som krävs. Sverige måste öka försvarsanslagen till över tre procent av BNP, menar Lindberg. Regeringen borde låna 100 miljarder för att omedelbart kunna rusta upp. 

Jag vet att vissa tycker att det är irriterande att jag bjuder in människor på vänsterkanten, som jag har skarpa meningsskiljaktigheter med i viktiga frågor. Men jag ser inget värde i att låsa in sig i en bunkermentalitet. Det finns ett värde i att höra kloka ord från någon man annars tycker är mer … oklok. Ryssland har åtminstone sedan 2014, kanske sedan 2008, och absolut sedan 2022, varit på krigsfot. De har ett tydligt mål om att kuva sin omvärld, även Sverige. Det enda som fungerar gentemot Ryssland är avskräckning. Det är Anders Lindbergs analys, men jag delar den fullt ut. 

Okej, men varför inte prata med någon annan, som ligger närmare i andra frågor? För om kriget kommer, och risken blir större ju mer vi släpar fötterna efter oss, så kommer vi behöva strida sida vid sida med folk som vi tycker har fel i massa frågor, men som ändå är våra bröder och systrar. Det bör vi komma ihåg. Vi kan gräla bara så länge vi har kvar vår frihet.

Vår senaste debatt (tror jag) var i november 2023. Foto: SVT/Youtube

Rak höger expanderar

I takt med att fler blir betalande prenumeranter har Rak höger kunnat expandera med fler skribenter och mer innehåll. Vi får inget presstöd, vi tar inte emot pengar från någon intresseorganisation eller lobbygrupp. Det är endast tack vare er prenumeranter vi kan fortsätta vara självständiga röster i en konform samtid. Så stort tack för att ni är med, utan er hade det inget av detta varit möjligt.

Den som vill stötta oss på andra sätt än genom en prenumeration får gärna göra det med Swish, Plusgiro, Bankgiro, Paypal eller Donorbox.

Swishnummer: 123-027 60 89

Plusgiro: 198 08 62-5

Bankgiro: 5808-1837

Eller klicka här för att prenumerera!


Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)

11 Comments
Rak höger med Ivar Arpi
Rak höger med Ivar Arpi
Ivar Arpi i samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar.