11 Comments

Intressant upplägg! Lite mer av en duell den här gången och uppfriskande att lyssna på!

Expand full comment

Så givande att lyssna på er båda!

Både om er uppväxt, synen på Göteborgs förändring, som jag känner igen och om Agnes kunskaper om vård utomlands och principfasthet om surrogatmödraskap!

Expand full comment

Jag har flera autoimmuna sjukdomar och den offentliga vården har alltid som vid så många andra sjukdomstillstånd kört symptomlindrande behandling.Det bemötande jag fick efter min celiakidiagnos gjorde att jag fick nog och bestämde mig för att själv sätta mig i förarsätet och styra min egen hälsa. Idag mår jag så väldigt mycket bättre när jag lärt mig allt som man faktiskt själv kan göra. Det har kostat på men jag har fått tillbaka livet och rullat tillbaka många diagnoser. Den offentliga vården använder jag enbart för recept och viss typ av intyg och den har oförtjänt gott rykte. Tänk om man letat efter orsak till olika hälsoproblem. Så mycket lidande och pengar man hade sparat! Tänk om din syster kunde skriva en bok om den privata vården! Det kunde bli en ögonöppnare!

Expand full comment

Gunnar Arpi "hälsar" från jobbet. https://tuffkarlek.se/wp-content/uploads/2022/11/gunnar-arpi-scaled.webp

Kunde inte lägga till bild på er förfader här så jag lade honom i en bildbank och länkade in Gunnar Arpi via webben. Egentligen hade jag tänkt lägga till honom i facebookflödet men jag har tyvärr inte access till kommentarsfälten där.

Mycket lärande att höra Agnes Arpi om knepigheterna med ledarsidorna och varför hon tackade nej till ledarsidorna-karriären. Tack för den insikten!

Kul å höra att ni som syskon kan diskutera ämnen där ni tycker rejält olika. Spännande!

Expand full comment

Och tillägg bara till min förra kommentar, det finns massor av kvinnor i Sverige som gärna hade ställt upp som värdmoder, så bättre att göra det reglerat i lag här i Sverige så hade väldigt många hellre valt att göra det i Sverige än i ett fattigt land. Och argumentet att det finns risk för det eller det, reglera det då, kvinnan måste ha den här åldern, den här hälsan, så många barn, så lätta förlossningar osv.

Expand full comment
Dec 4, 2022·edited Dec 4, 2022

Det finns ingen anknytning under graviditeten som får betydelse för barnets fortsatta liv, forskning på adopterade visar att om man adopteras inom de tre första levnadsmånaderna får barnet samma anknytning till föräldrarna som om barnet varit född hos föräldrarna, alltså har inte anknytningen under de tre första månaderna och även innan det i magen någon betydelse. Det här kan också förklaras med att ett barn inte kan lagra minnen mer än några timmar första tiden i livet, vilket är anledningen till att de tär omöjligt att minnas när man själv föddes.

Det är lätt i den här frågan att fördunklas av sina egna känslor angående sina egna barn och sin egen graviditet och man borde istället prata med kvinnor, som likt mig, inte hade haft något emot att vara värdmoder om det varit reglerat i Sverige. Och vad är det för fel med få betalt för en tjänst man utför till någon annan? Jag hade mycket hellre ”arbetat” som värdmoder än på ett stressig arbete i vården tex.

Expand full comment

Agnes du är ingen partydödare- jag blir uppmuntrad av att lyssna på dig. Ämnet surrogatmödraskap är ju så jätteviktigt att belysa utan att låta sig distraheras vare sig av ”godheten” som du så riktigt påpekar eller den gängse politiska korrektheten. Du är modig och jag vill bara uppmuntra dig som har talets gåva och journalistens ingångar att kunna påverka och göra skillnad. Så viktigt att någon vill ”bära bördan” av att föra barnets talan och rättighet och också peka på den tajta upplevelsen mor o barn har under graviditeten. Varför låtsas man att anknytningen är oviktig eller att man är god och supportar en fattig kvinna när man förespråkar surrogatmödraskap och tycket att det är oproblematiskt?

Ivar, hälsa Agnes och tack för intressanta ämnen i podden!

Expand full comment

Jättefin syrra jue

Hej, från annan Majornainfödd.

Expand full comment

Agnes Arpi 🙌❤😍

Expand full comment

Ivar, för fan! Är det här inte inavel, så vet jag inte vad inavel är!

Jag har aldrig förut hört talas om din syster, och jag är 75 år!

Expand full comment